Veşti proaste pentru părinţi. Măsura dată de autorități se va aplica din 15 iunie. Ce s-a stabilit

Sursa foto: romaniatv.net

De vineri, copiii de grădiniţă şi elevii intră oficial în vacanţă. În aceste condiţii, părinţii nu vor mai putea solicita zile libere plătite cu 75% din salariu pentru a sta acasă cu copiii. Veste vine în contextul anunţului făcut de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit căruia redeschiderea unităților de tip after-school, a grădinițelor și a creșelor private va fi posibilă după 15 iunie. 

Legea prevede că părinţii îşi pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar, în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. „Prin excepţie, în anul 2020, prevederile (…) se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar”, prevede legea.

De prevederile acestei legii putea benefici părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ.

„Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, în condiţiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit”, se mai arată în actul normativ.

Zilele libere plătite se acordă dacă munca de acasă sau telemunca nu sunt posibile. Pentru zilele în care stăteau acasă pentru îngrijirea copiilor mai mici de 12 ani părinţii beneficiau de ajutor de la stat de 75% din salariul de bază pentru fiecare zi liberă, dar nu mai mult de echivalentul pe zi al 75% din câştigul salarial mediu brut.

Unele grădiniţe de stat vor putea fi deschise în această vară

Pentru a veni în ajutorul părinţilor care nu îşi permit să îşi înscrie copiii la grădiniţe private sau la after-school pe perioada vacanţei de vară, Guvernul ia în calcul să permită autorităţilor locale să deschidă anumite grădiniţe în această perioadă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că autoritățile locale pot deschide grădiniţe de stat pe perioada verii, aşa cum procedau în anii trecuţi, pentru a-i ajuta pe părinţii care nu aveau cu cine să lase copiii cât timp erau la serviciu.

„Având în vedere că pe 12 iunie se termină şcoala şi atunci părinţii care primeau până acum 75% din salariu ca să poată rămâne acasă cu copiii nu vor mai putea sta. Şi atunci am gândit că trebuie să gestionăm deschiderea creşelor, a grădiniţelor private sau dacă autorităţile locale, aşa cum ştiam din verile trecute, o grădiniţă publică putea rămâne deschisă să-i poată prelua, şi after-school-urile”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-un interviu la TVR.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here