Proiect de lege privind prelungirea mandatelor aleșilor locali, depus la Parlament

Un proiect de lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență privind Codul administrativ a fost depusă, joi, pentru a fi votat de Parlament.

Potrivit proiectului de lege, mandatele aleșilor locali se prelungesc până la 1 noiembrie 2020.

“Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.” , se arată în proiectul de lege.

Proiectul prevede, de asemenea, că în cel mult 5 zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul stabilește, prin Hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale.

Listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic

“Termenele prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu excepția duratei campaniei electorale, a termenului pentru depunerea candidaturilor și a termenului de 24 de ore, se reduc la jumătate. Dacă din operațiunea de reducere la jumătate a termenelor rezultă fracțiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac în plus; fracțiunile mai mici de 12 ore nu se iau în calcul”, se mai arată în proiectul de lege.

La fel se va proceda și în cazul numărului necesar de semnături pentru susţinerea candidatului.

“La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate”, se mai arată în proiect.

De asemenea, listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic, la fel ca dosarele de depunere a candidaturii.

Proiectul de lege va fi discutat, joi, începând cu ora 14.00, în Biroul permanent al Senatului.

România riscă să rămână fără primari din 21 iunie

Judecătorii Curții Constituționale au decis, săptămâna trecută, că Ordonanța de Urgență prin care mandatele aleșilor locali au fost prelungite este neconstituțională.

Cum alegerile locale nu s-au mai putut desfășura din cauza pandemiei, Guvernul a prelungit mandatele autorităţilor administraţiei publice locale printr-o Ordonanță de Urgență.

Tocmai acest act normativ a fost declarat neconstituțional de judecătorii CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here