Data alegerilor locale 2020, propusă de AEP. Când ar putea fi aleşi primarii şi preşedinţii de CJ

Autoritatea Electorală Permanentă propune 27 septembrie ca data la care să aibă loc alegerile locale. AEP a elaborat proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale. Actul normativ trebuie să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora”, a transmis, vineri, AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că, potrivit art. 10 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, data alegerilor este duminica, aceasta fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

„Prin art. 2 alin. (1) din Legea nr. 84/2020, a fost stabilită o derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, în sensul că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. Precizăm că stabilirea datei alegerilor locale trebuie să asigure efectivitatea prevederilor art. 1 din Legea nr. 84/2020 potrivit cărora mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020, precum şi continuitatea activităţii autorităţilor locale. De asemenea, se prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. Prin urmare, proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie 2020, astfel că devin incidente prevederile art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003, republicată”, a mai transmis AEP.

Potrivit Ştiripesurse, AEP precizează că proiectul de lege elaborat prevede în principal: „stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 în ziua de duminică 27 septembrie 2020, ţinând cont şi de suprapunerea cu perioada electorală a alegerilor parlamentare la termen şi o serie de măsuri tehnice de natură să îmbunătăţească modul de derulare a alegerilor locale din 2020”.

Camera Deputaţilor a decis, luni, prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea.

Alegerile locale nu au putut fi organizate la termen în acest an din cauza pandemiei de coronavirus.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here