Declarații la sediul MAI: Marcel Vela intră în clanurile de traficanți: ”Vă asigur că vom identifica soluții concrete”

Ministrul de Interne a explicat că ministerul și-a făcut datoria în tot ceea ce înseamnă combaterea traficului de persoane. ”Vă asigur că vom identifica soluții concrete și vom implementa proiecte pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane”, a declarat Marcel Vela.

”Am luat notă de publicarea raportului Departamentului de Stat privind combaterea traficului de persoane. Raportul conturează imaginea generală a activității antitrafic din România. În acest an, autoritățile au manifestat o preocupare constantă pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane. Acest lucru se vede în rezultatele obținute.

Am acționat pentru a evita un raport negativ pentru a evita un raport negativ pentru al treilea an consecutiv. Deși pandemia a fost principala preocupare, MAI și-a făcut datoria în tot ceea ce înseamnă combaterea și prevenirea traficului de persoane. Menționez inclusiv discuțiile cu MJ, DIICOT, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, organizații internaționale și societatea civilă.

Vă asigur că MAI rămâne în continuare angajat să coopereze cu celelalte autorități și partenerii externi pentru a identifica soluții concrete și pentru un răspuns integrat în combaterea și prevenirea traficului de persoane”, a declarat ministrul de Interne.

Mesajul ambasadorului Zuckerman

”Una dintre prioritățile SUA este să pledeze pentru statul de drept. Din păcate România rămâne pe lista de supraveghere, înseamnă că Guvernul nu și-a intensificat eforturile de combatere a traficului de persoane. Sub fostul guvern, eforturile au fost reduse. La scurt timp de la venirea mea în România m-am întâlnit cu reprezentanții Guvernului Orban. Am încredere în eforturile acestui guvern de eradicare a acestui fenomen.

M-am întâlnit regulat cu ministrul Justiției, de Interne și alte persoane. Au depus eforturi susținute pentru urmărirea penală în combaterea traficului, dar trebuie făcut mai mult.

Bandele au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut. Astăzi ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să ajute autoritățile. Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu pentru traficanți. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!

Mă adresez Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine”, a declarat Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.

Cătălin Predoiu, radiografia foștilor decidenți

”Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră. Anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat. Acest lucru s-a datorat și datorită unei impunități pe care crima organziată a simțit-o.

Carmen Dan la Ministerul de Interne, Liviu Dragnea la Camera Deputaților, Florin Iordache la Ministerul Justiției nu au luat măsuri la timp, au distrus legislația, au paralizat acțiunea parchetelor, au descurajat poliția, au transmis un mesaj interlopilor că își pot face de cap. Intenția noastră este să facem uitat acest fenomen urât – traficul de persoane.

Vom acționa atât pe zona de combatere. Ne vom concentra atenția și pe partea de prevenție. E important să începem educația în școli, să explicăm copiilor, adolescenților pericolele care îi pândesc și să semnaleze ori de câte ori acești nemernici îi abordează.

Trebuie acționat și pentru protecția victimelor. Și această parte a fost neglijată. Acțiunea noastră va fi transnațională, grație parteneriatului nostru. Vor fi urmăriți oriunde în lume. Sunt convins că în această luptă vom avea de partea noastră cetățenii”, a fost mesajul ministrului Justiției.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here