Olt: Inculpații în dosarul „Mită pentru pensia de boală”, în care e implicat și un cunoscut medic, rămân sub control judiciar

Inculpații în dosarul „Mită pentru pensia de boală”, în care este implicată și doctora Cristina Mischie, fostă șefă a Secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, rămân sub control judiciar.

Decizia a fost luată la sfârșitul acestei săptămâni de magistrații Tribunalului Olt.

„În temeiul art. 208 alin. 5 rap. la art. 207 alin. 4 C.p.p. menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Mischie Cristina, Constantin Ilie, Vlaicu Florina, Jianu Marilena, Pistolea Marin”, se arată în încheierea instanției.

În aceeași încheiere, instanța atrage atenţia fiecărui inculpat în parte că, în caz de încălcare, cu rea credinţă, a obligaţiilor instituite, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau arestării preventive, în condiţiile legii.

Decizia nu este una definitivă, putând fi contestată de inculpați în termen de 48 de ore de la comunicare.

Medicul Cristina Mischie a fost trimisă în judecată pentru corupție în scandalul pensionărilor pe caz de boală pentru care unii angajați de la Psihiatrie și DGASPC Olt ar fi primit mită.

În judecată au mai fost trimiși un fost infirmier, Constantin Ilie (acuzat de trafic de influență și de instigare la dare de mită în formă continuată), concubina acestuia, Florina Vlaicu (complicitate la trafic de influenţă în formă continuată și dare de mită) și o consilieră de la Direcția Generală de Asistență Socială și Direcția Copilului Olt, Marilena Jianu (trafic de influență) și Marin Pistolea (cumpărare de influență).

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că există probe care conduc la bănuiala rezonabilă că, în anul 2017, Constantin Ilie și Marilena Jianu, cu ajutorul inculpatei Florina Vlaicu, au primit mai multe sume de bani de la o femeie, Georgeta Berlinschi, în schimbul traficării influenţei, promiţând că-i vor determina pe funcţionarii publici competenţi să emită acte medicale ori să-şi folosească influenţa în acest sens, necesare fie acordării, prelungirii concediului medical, fie necesare întocmirii dosarului de pensionare pe caz de boală ori chiar a acordării gradului de handicap/invaliditate şi a pensiei aferente – susțin procurorii.

În urma acestor demersuri, Georgeta Berlinschi a obţinut o pensie de invaliditate, pentru care primeşte lunar suma de 640 lei. Ea și-a recunoscut fapta și a și fost condamnată la închisoare cu suspendare.

Cristina Mischie a devenit parte în dosar după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus extinderea acțiunii penale asupra altor persoane.

„În completarea cercetărilor ce se efectuează în dosarul penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, având ca obiect infracţiuni de corupţie, comise de către persoane care, fie îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, fie din afara acestei unităţi spitaliceşti, învederăm că, la data de 12.03.2019 s-a dispus extinderea acţiunii penale faţă de alţi doi cumpărători de influenţă, precum şi faţă de şeful Secţiei de Psihiatrie”, se arată într-un comunicat al Parchetului Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here