Val de aer tropical peste România. Temperaturile resimţite vor depăşi 40 de grade în mai multe zone

Un val de aer tropical pune stăpânire peste România. Potrivit meteorologilor, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, în special în regiunile sudice și sud-estice. Mai ales în zonele de câmpie din aceste regiuni, disconfortul termic va fi accentuat la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. 

După zilele ploiase, temperaturile au crescut simţitor în România. Potrivit ANM, disconfortul termic se va menține accentuat și în următoarele zile, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în zonele de câmpie.

La prânz, temperaturile resimţite ajungeau la 38 de grade în Bucureşti, la staţia Filare, la Băileşti – în Oltenia, şi la Adamclisi în Dobrogea. 37 de grade se resimţeau la Călăraşi, Feteşti şi Olteniţa.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunţat că luna iulie va fi caracterizată de caniculă, vijelii şi căderi de grindină.

„Cu siguranţă vom vorbi şi de indicele de disconfort termic accentuat, pentru că valorile de temperaturi în creştere, asociate şi cu umezeală sporită în atmosferă, generează atingerea şi depăşirea acelor 80 de unităţi de care tot vorbim atunci când încep primele zile de caniculă în ţară.

Nu trebuie să neglijăm nici acele furtuni de vară, pentru că în condiţiile în care vom avea temperaturi în creştere de la o zi la alta şi coroborate cu acest raport de umezeală sporit este posibil să vorbim mai des de furtuni, vijelii şi căderi de grindină. Chiar şi în perioada următoare! Iar dacă perioada 20-iunie – 6 iulie va fi caracterizată în general de temperaturi peste normalul climatologic al acestei săptămâni, cu cele mai ridicate abateri pozitive în partea de sud a ţării, următoarea săptămână, 6-13 iulie, în luna lui cuptor, aduce în atenţia noastră tendinţa spre excedent în cea mai mare parte a ţării din perspectiva regimului de precipitaţii, exceptând doar sud estul şi ţării. Adică vin ploi din nou, acele ploi de vară, cu toată gama de fenomene meteo specifice anotimpului în care ne aflăm”, a declarat Elena Mateescu la DC NEWS.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here