Legea pensiilor s-ar putea SCHIMBA după cazul femeii care a primit 16 ani pensie mai mică. „Sunt multe situaţii de acest gen”

Deputatul PNL, Florin Roman, a anunţat, vineri, că a depus o iniţiativă legislativă pentru a preveni cazuri precum cel al femeii din Alba care a primit o pensie mai mică timp de 16 ani din cauza greşeli făcute de funcţionari. În cazul unor erori materiale generate în procesul administrativ, liberalul vrea ca termenul general de prescripţie să nu se aplice pentru recuperarea de către beneficiarii dreptului la pensie a sumelor neplătite acestora.

Florin Roman a depus această iniţiativă ca urmare a cazului unei femei din judeţul Alba care a primit timp de 16 ani o pensie mai mică decât cea care i se cuvenea din cauza unei greşeli făcute de un angajat al Casei de Pensii.

„Astăzi, am depus iniţiativa legislativă în procedură de urgenţă prin care, practic, nu rezolvăm doar un caz, rezolvăm toate situaţiile de acest gen, pentru că (…) sunt convins că sunt multe situaţii de acest gen. Legea, la ora actuală, prevede un termen general de prescripţie de 3 ani de zile”, a afirmat deputatul PNL de Alba, conform Agerpres.

Amendamentul depus de Florin Roman prevede ca, în cazul în care, din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent.

Potrivit sursei citate, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a cerut joi sancţionarea celor care au greşit în cazul femeii din Alba care a primit o pensie mai mică, precum şi repararea prejudiciului de la Casa de Pensii Alba.

„Persoana respectivă a depus o cerere de pensionare anticipată parţial în iulie 2002, calculându-se o penalizare conform legii. În anul 2004, îndeplinind condiţiile de trecere la pensie la limită de vârstă, această penalizare trebuia să înceteze, iar persoana respectivă ar fi trebuit să primească pensie fără penalitate, pentru limită de vârstă. Din cauza neatenţiei unor funcţionari publici, nu a fost pusă în plată pensia integral, menţinându-se penalitatea timp de 16 ani. Prejudiciul creat plin neplata pensiei a fost de peste 7.000 de lei, iar la momentul descoperirii erorii s-au plătit retroactiv doar drepturile din ultimii 3 ani, aproximativ 1.200 de lei”, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii de Ministerul Muncii.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here