Medic ATI: „Nu există pacienţi asimptomatici, ci pacienţi cu o formă uşoară a bolii. Aceştia pot dezvolta fulminant o formă gravă”

Dr. Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, a declarat, în cadrul unei dezbateri HotNews LIVE că este greşit folosită expresia „pacient asimptomatic”. Medicul explică faptul că nu se pune problema lipsei simptomelor, ci este vorba despre o formă foarte uşoară a bolii. 

De asemenea, dr. Roşu atrage atenţia că pacienţii care se confruntă cu forme uşoare sau medii ale infecţiei pot ajunge să dezvolte fulminant o formă gravă a bolii.

Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală. Niciunul dintre pacienți, în momentul în care SARS-CoV2 începe să determine modificări în organism, nu merge la fotbal și se simte extraordinar de bine„, precizează medicul.

Florin Roșu avertizează, de asemenea, că pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii.

De aceea este foarte importantă, din punctul meu de vedere, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc. Mi s-a părut o decizie foarte bună a decidenților aceea de a interna pacienții și a îi ține sub observație. Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate„, precizează specialistul.

Simptomele infecţiei încep să se manifeste prin ziua a 5-a a infectării.

 

Undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. În momentul respectiv are loc și acea reacție puternică a organismului, ceea ce noi numim furtuna de citokine – momentul în care apare și disfuncția pulmonară și disfuncția multiplă de organ„, explică medicul.

Referitor la decizia Curţii Constituţionale privitoare la faptul că pacienţii asimptomatici pot cere externarea după 10 zile de tratament intraspitalicesc, dr. Roşu afirmă că „Într-adevăr, Curtea Constituțională a dat o hotărâre, cu toții trebuie să respectăm, indiferent de statutul nostru, hotărârile CCR. Curtea Constituțională se ocupă de partea de legislație care ține de Constituție, iar noi ne ocupăm de partea epidemiologică„.

Florin Roșu spune că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri după această decizie, dar nu își pierde speranța că „societatea, pacienții, vor înțelege faptul că în momentul de față sunt potențiali vectori ai virusului pentru categoriile vulnerabile”.

În final, dr. Florin Roşu face apel la responsabilitate socială.

Responsabilitatea socială, umană, este foarte importantă. Să sperăm că populația României, așa cum într-o primă fază a înțeles problema cu care se confruntă omenirea, nu o va bagateliza în perioada următoare, iar sistemul de sănătate nu va fi acoperit de numărul de cazuri„, este mesajul medicului.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here