Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență

Darius Vâlcov a fost condamnat, marți, de Tribunalul Dolj, la șase ani de închisoare în dosarul în care a fost judecat pentru de luare de mită și trafic de influență.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 iulie 2017, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea lui Bogdan Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor şi senator de Olt, de strămutare a procesului în care este judecat pentru luare de mită şi trafic de influenţă de la Tribunalul Olt.

Cauza se bazează pe denunţul unui om de afaceri care a derulat contracte cu Primăria Slatina.

„În perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius-Bogdan Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri, denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.
Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA”, se arată într-un comunicat al DNA.

În aceeaşi manieră ar fi procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, prețul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.

„În luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

La data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect «Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti», preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA”, se precizează în comunicatul citat.

Ulterior, Vâlcov i-ar mai fi pretins omului de afaceri (Sorin Păduraru) 10% din valoarea contractului încheiat pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care afaceristul ar fi fost de acord.

Suma de 1.700.000 lei (echivalentul procentului de 10%) urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens.

„Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial”, mai arată procurorii DNA.

În februarie 2018, Darius Vâlcov a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie în primul dosar instrumentat de DNA. Vâlcov a scăpat însă de condamnare, cauza urmând să fie rejudecată după ce Curtea Constituțională a admis, în iulie 2019, sesizarea privind conflictul dintre Parlament și Curtea Supremă pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de coruptie, obiecție făcută de Florin Iordache.

Judecătorii au constatat existența unui conflict până în ianuarie 2019, când colegiul de conducere al Curții Supreme a decis înființarea de completuri specializate în cazuri de corupție.

Pe de altă parte, Darius Vâlcov mai este trimis în judecată într-un al treilea dosar care vizează tot fapte de corupţie, aflat pe rolul Tribunalului Gorj. Și această cauză este rămasă în pronunțare, având termen data de 24 iulie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here