Numărul cadrelor medicale din Spitalul Slatina infectate cu SARS-CoV-2 a ajuns la 29. Pacienți cu COVID, depistați în mai multe secții

Numărul cadrelor medicale din Spitalul Județean de Urgență Slatina care au fost infectate cu SARS-CoV-2 a ajuns la 29, de la începutul pandemiei. În plus, mai mulți pacienți internați cu alte boli au fost depistați cu COVID-19. Ei erau asimptomatici și au fost depistați grație acțiunilor de testare preventivă dispuse de conducerea unității sanitare la nivelul tuturor celor care se adresează spitalului, pentru internare.

Toate aceste detalii au fost făcute publice de managerul spitalului, Cătălin Rotea, marți seară, la emisiunea „De la stânga la dreapta”, găzduită de postul de televiziune local OltTv și moderată de Alin Dorobanțu.

„Până în momentul de față, începând cu 18 mai, când am avut primul angajat al spitalului, o asistentă de la Terapie Intensivă, confirmată, spitalul are 29 de angajați confirmați pozitiv. Deci asta în toate aceste două luni și jumătate care au trecut. Dintre cei 29 de angajați, printre care și trei medici, de la Oncologie, Chirurgie Toracică și Boli Infecțioase, 22 sunt vindecați și s-au întors la muncă.

Dintre cei aproape 30 de angajați, de colegi ai mei, 90% au fost asimptomatici și au fost depistați ca urmare a screening-ului pe care îl facem. Foarte mulți dintre colegii noștri au fost confirmați la revenirea din concediu. Noi îi testăm la revenirea din concediu pentru că eu nu am de unde să știu pe unde au umblat. Deci, 90% dintre acești colegi au fost depistați cu COVID pentru că am acționat noi preventiv”, a spus Cătălin Rotea.

În unele secții medicale au existat focare ale bolii produse de noul coronavirus.

„Au existat cazuri care pot fi considerate focare: Chirurgia Plastică, care a fost închisă; Unitatea de Primiri Urgențe, acum trei săptămâni când au ieșit pozitiv trei angajați într-o zi și doi în altă zi. Am avut trei asistente de la Boli Infecțioase confirmate în aceeași zi. Am testat toți colegii de pe aceste secții la șapte zile, la 14 zile, am făcut propriile anchete epidemiologice și am oprit focarele.

La Unitatea de Primiri Urgențe ieri ne-au venit rezultatele la ultimele 40 de teste, toate negative.

Este imposibil ca, în această transmitere comunitară, să nu apară cazuri pe secții, dar problema este să îi depistezi la momentul oportun și să închizi cât mai repede cercul”, a explicat managerul Spitalului Slatina.

În plus, mai mulți pacienți internați cu alte boli au fost depistați cu COVID-19. Ei erau asimptomatici și au fost depistați grație acțiunilor de testare preventivă dispuse de conducerea unității sanitare la nivelul tuturor celor care se adresează spitalului, pentru internare.

„Avem și 15 pacienți asimptomatici găsiți pe secții, care nu prezentau nici măcar o tuse și pe care i-am testat tocmai pentru a evita riscurile. Cardiologie, Neurologie, Urologie, Obstretică-Ginecologie, sunt doar câteva exemple de pacienți care au stat într-un salon tampon o zi, două, până la confirmare sau la infirmare, s-a intrat în sală cu ei, pentru că nu poți să oprești, de pildă, o gravidă să nască, dar i-a venit rezultatul; și atunci am știut să închidem cercul în zona ei. Era suficient ca dintre acești 15 pacienți să nu știm doar unul și acesta să dea la alți 10.

Sunt convins că vor mai apărea cazuri, dar asta nu trebuie să creeze panică în rândul oamenilor care vor să apeleze la spitale”, a mai spus Cătălin Rotea.

În prezent, laboratorul de testare pe care Spitalul Slatina l-a achiziționat cu sprijinul financiar acordat de Consiliul Județean Olt are o capacitate limitată de testare, respectiv 100 de testări pe zi, dar conducerea unității sanitare spune că, în viitorul apropiat, numărul zilnic de teste va fi de 200.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here