România are cei mai mulți morți în accidente rutiere din Europa. Care este cel mai periculos drum din țară

România înregistrează atât cel mai mare număr total de decese cauzate de trafic, cât și cea mai mare rată de deces pentru pietoni din întreaga Uniune Europeană, potrivit unui raport recent al Eurostat. Cel mai periculos drum din România este E 85.

Numărul deceselor pietonale din România este mai mare decât al tuturor celorlalți participanți la trafic, inclusiv șoferi și pasageri, scrie CGTN Europe.

„Viteza este criminalul absolut al șoselelor”, a declarat expertul în siguranță rutieră Ilie Bricicaru.

„În România, majoritatea drumurilor care traversează țara trec prin orașe mici, comune și sate. Fără intersecții aglomerate, semafoare sau congestionări de trafic cum ați găsi într-un oraș mare, viteza rutieră este menținută peste limită, crescând frecvența și severitatea accidentelor, în special printre pietonii locali”, a mai spus expertul.

Construirea de drumuri prin comunități este costisitoare și ia timp.

România are unul dintre cele mai scurte sisteme de autostrăzi din Europa, iar țara este cunoscută pentru extinderea lentă a sistemului, cu doar câțiva kilometri noi deschiși în fiecare an.

Limitarea vitezei în secțiunile liniare ale drumurilor este cea mai bună metodă de a reduce rapid numărul accidentelor, consideră Bricicaru.

”O infrastructură rutieră sigură are nevoie de controlul vitezei atât la intrarea, cât și la ieșirea din zona rezidențială”, explică el.

„De asemenea, are nevoie de obstacole care să-i facă pe șoferi să încetinească: sensuri giratorii, refugii pentru pietoni, treceri pentru pietoni bine proiectate, benzi pe stânga”.

Cele mai proaste drumuri din Uniunea Europeană

Bricicaru observă că, dincolo de lipsa autostrăzilor, România are o lipsă a marcajelor rutiere și a semnelor de circulație, care sunt cruciale pentru îmbunătățirea siguranței rutiere.

Forumul Economic Mondial a clasat drumurile României drept cele mai proaste din Uniunea Europeană.

În ultimii ani, multe proiecte au fost afectate de scandalurile de corupție, chiar și drumurile recent construite necesitând reparații aproape imediat după darea lor în folosință din cauza controlului calității și a materialelor utilizate.

Cel mai periculos drum al României este DN2 / E85, care pleacă din București spre nord-estul țării și care a înregistrat anul trecut cel puțin 12 morți în urma accidentelor rutiere.

În iunie 2020, site-ul oficial al Uniunii Europene a publicat un tabel din care reiese că România a fost, anul trecut, țara cu numărul cel mai mare de decese provocate de accidentele rutiere, la milionul de locuitori: 96.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here