Tătaru, despre starea de urgență: ”Dacă unii vor cu tot dinadinsul”. Care este cel mai negru scenariu

Ministul Sănătății nu crede că vom reveni la starea de urgență, doar dacă nu vor dori unii asta ”cu tot dinadinsul” prin încălcarea regulilor de protecție.

Nelu Tătaru preciza la un moment dat că s-ar putea reveni la starea de urgență dacă România va ajunge în situația de a raporta 10.000 de cazuri în 4-5 zile, situație puțin probabilă în actualul context.

”Trăim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toții, poate mai mare cei care nu au mai vrut să creadă că există așa ceva sau au uitat zilele, chiar săptămânile și lunile în care au stat închiși în casă, temători și uitându-se la televizor la ce se întâmplă în Spania și Italia”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit căruia ”avem niște instigări la nerespectarea unor reguli”.

Ministrul Sănătății a vorbit la Antena 3 și despre posibilitatea reintroducerea stării de urgență.

Noi spitale, pe lista unităților sanitare în care vor fi îngrijiți bolnavii de COVID-19

„Carantina o să o putem da la diverse localități pe niște criterii și când avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgență, dar dacă unii dintre noi vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgență”, a spus Nelu Tătaru.

O prognoză realizată de compania Avantera arăta că România ar putea intra în a doua stare de urgență în perioada 1-3 august dacă va continua actualul ritm de îmbolnăviri.

Este scenariul cel mai pesimist posibil, într-un context cu o ”creștere supra-exponențială”, care va duce ca, la jumătatea lunii august, să avem ”probabil între 42.447 și 58.400 cazuri active din care 2.122-4.088 în terapie intensivă”.

Raed Arafat a spus cu privire la aceste estimări că reprezintă cel mai negru scenariu, dar ”dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, vom ajunge să trăim aceste cifre”.

”Sunt focare pe care le putem gestiona”

Prognoza a fost realizată plecând chiar de la o estimare a ministrului Nelu Tătaru, care spunea că e nevoie să ajungem la 10.000 de cazuri în câteva zile pentru a reveni la starea de urgență.

”Altceva e să apară 10.000 de cazuri într-o săptămână jumătate, două şi alta e să apară 10.000 de cazuri în 4-5 zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste 10.000 de cazuri în 3-4 zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste 10.000 de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat Tătaru.

Cu o altă ocazie, ministrul Sănătății a precizat că focarele ”răzlețe” care apar în anumite județe pot fi gestionate, prin noua Lege a caratinei și izolării, astfel încât, din nou, nu se pune problema revenirii la starea de urgență.

“Nu este cazul stării de urgenţă. Noi avem focare răzleţe în anumite judeţe, dacă e să mă refer la Argeş, Braşov, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Bucureşti, în acest moment, dar sunt focare care, o dată cu ieşirea acestei legi, care a fost promulgată de preşedintelui României, apariţia în Monitorul Oficial, să le putem gestiona prin aceste mecanisme tip carantină, izolare la spital sau la domiciliu, care ne-ar da pârghiile necesare să putem stabiliza în decurs de două săptămâni această creştere”, a explicat Tătaru.

Ce spune Iohannis despre revenirea la starea de urgență

Nici președintele Klaus Iohannis nu crede că am putea reveni foarte ușor la starea de uugență.

”Situația de acum e foarte îngrijorătoare. Deocamdată, credem că împreună cu românii avem puterea să respectăm normele și să nu trecem în faze mai complicate administrativ cum va fi starea de urgență. Dacă situația se înrăutățește, atunci putem să revenim la măsuri mai restrictive. Nu-mi doresc acest lucru, haideți să respectăm normele în vigoare”, a spus șeful statului, referindu-se la creșterea numărului de cazuri din ultimul timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here