Patronul restaurantului Casa Oltenească din Slatina, condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Omul de afaceri care controlează restaurantul Casa Oltenească din Slatina, Adrian Florin Orodel, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare de Tribunalul Olt în dosarul în care a fost judecat pentru evaziune fiscală. Alți doi inculpați au primit pedepse cu închisoarea în aceeași cauză, iar un al patrulea inculpat a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Sentința a fost pronunțată săptămâna trecută. Astfel, Adrian Florin Orodel a primit patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, după ce instanța i-a anulat beneficiul suspendării sub supraveghere a executării unei alte pedepse cu închisoarea la care afaceristul a fost condamnat, în urmă cu trei ani, de Judecătoria Slatina, pentru înșelăciune, amenințare, conducere a unui autoturism fără să posede permis, distrugere, fals în declarații și uz de fals.

„Contopeşte aceste pedepse, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare – pedeapsă principală şi 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prev.de art. 64 alin. 1 lit. a teza II-a, lit.b şi c C.p”, se arată în sentința Tribunalului Olt.

De asemenea, instanța obligă inculpatul la plata sumei de 585.968 lei cu titlu de obligaţii fiscale principale (impozit pe profit şi T.V.A.), precum şi a penalităților calculate din ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data achitării integrale a debitului.

În aceeași cauză, George Adrian Manolache a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare și obligat să plătească statului obligaţii fiscale de 1.579.198 lei, în vreme ce Liliana Ecaterina Manolache a primit trei ani și opt luni de închisoare cu executare, fiind obligată să plătească statului, în solidar cu o firmă responsabilă civilmente SC Thermoplast Al Construct SRL, impozit pe profit și TVA în sumă de 966.149 lei.

De asemenea, Nicolae Manolache a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, și el fiind obligat să plătească statului obligații fiscale, valoarea acestora fiind de 255.492 lei.

Instanța a mai decis instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor patru inculpaţi, în vederea recuperării întregului prejudiciu produs statului.

Sentința Tribunalului Olt nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei.

Citește și VIDEO Patronul de la Casa Oltenească, BLESTEME după ce a fost condamnat la închisoare: Să dea Dumnezeu să te văd la resuscitare, la Covid-19

Toate cele patru persoane au fost reținute, în martie 2017, în urma perchizițiilor pe care polițiștii din Olt le-au efectuat, atunci, în patru județe.

Inculpații sunt acuzați că, în perioada 2010 – 2014, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, ar fi evidenţiat în evidența contabilă cheltuieli care au la bază operațiuni fictive, de la peste 10 firme tip fantomă, prin crearea unui circuit tip suveică, și nu ar fi înregistrat în documentele legale ale societății, în întregime, veniturile obţinute, în scopul diminuării obligațiilor fiscale și sustragerii de la plata bugetului de stat a TVA și a impozitului pe profit.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 14.000.000 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit, mai spun anchetatorii.

De altfel, Adrian Florin Orodel se află în vizorul procurorilor cu mult înaintea perchezițiilor din 2017.

În februarie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş şi inspectori de la Antifraudă Fiscală au descins la sediile mai multor firme de fier vechi din Slatina, în cadrul unei acţiuni mai ample care s-a întins la nivelul a şapte judeţe, acţiunea procurorilor vizând destructurarea unei grupări de societăţi comerciale asupra căreia planau suspiciuni de evaziune fiscală. Printre firmele percheziționate atunci s-a numărat și SC Thermo Standard 2008 SRL din Slatina, care făcea comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor şi care îi avea ca acţionari pe Adrian Florin Orodel şi pe Iuliana Ecaterina Manolache.

În februarie 2016, restaurantul Casa Oltenească a primit „vizita” polițiștilor, care au descins la 12 adrese din Slatina, aparţinând unor persoane bănuite de evaziune fiscală, în dosar fiind vorba de un prejudiciu de peste 3.000.000 de lei. Descinderi au avut loc atunci şi la SC Thermo Standard 2008 SRL, la care Adrian Florin Orodel a deţinut acţiuni.

Persoanele aflate în vizorul oamenilor legii în 2016 erau bănuite că, în perioada 2008 – 2015, în calitate de administratori și asociați ai unor societăţi comerciale din municipiul Slatina, având ca obiect de activitate operațiuni cu metale feroase și neferoase, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii achiziții fictive de la alte opt societăți comerciale, în scopul rambursării ilegale de TVA.

Adrian Florin Orodel a mai fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, într-un alt dosar, alături de o femeie, Mihaela Fieraru, acuzată de complicitate la evaziune. La sfârșitul anului trecut, ambii au fost achitați de Tribunalul Olt. Atât procurorii, cât și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt, au făcut apel, urmând ca soluția finală să fie pronunțată de Curtea de Apel Craiova.

Afaceristul slătinean a mai fost condamnat, în 2017, de Judecătoria Slatina, la trei ani de închisoare pentru înșelăciune, amenințare, conducere a unui autoturism fără să posede permis, distrugere, fals în declarații și uz de fals, sentință rămasă definitivă prin decizia penală nr. 414, pronunţată, în martie 2018, de Curtea de Apel Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here