Avertismentul înfiorător al unui medic ATI. Ce coşmar îi aşteaptă pe românii cu COVID-19 care vor avea nevoie de TERAPIE INTENSIVĂ

Radu Țincu, medic AȚI la Spitalul Floreasca, a declarat că în România sunt doar 840 de paturi ATI pentru COVID-19, iar dacă numărul pacienților aflați în stare critică va crește rapid, aceste secții vor fi epuizate.

Radu Țincu susține că neîncrederea populației în existența COVID-19 este explicația faptului că asistăm la o accelerare a pandemiei. Până luni, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era de 7.660. Dintre acestea, la AȚI sunt internați 419 pacienți.

“E greu de spus că lucrurile se așează, pentru că avem un număr mult mai mic de teste. Săptămâna trecută efectuăm peste 20.000 de teste și aveam în jur de 1.200 de pacienți, astăzi avem peste 800, dar avem 8.000 de teste. Nu aș vrea să cred că dacă am aplică o regulă matematică, am putea trage concluzia că, teoretic, astăzi ar fi în jur de 2.000 de pacienți. Nu aș fi atât de încrezător că această scădere este semnificativă și nu cred că se va menține. Cred că în momentul în care se vor relua testările la nivelul săptămânii trecute, probabil că vom depăși 1.000 de pacienți, cum s-a întâmplat pe parcursul întregii săptămâni. Numărul pacienților din terapie intensivă continuă să crească. Aici trebuie discutat și făcute corelații cu mare atenție pentru că pacienții diagnosticați într-o zi nu sunt cei care generează pacienții din terapie intensivă. Există o întârziere dintre momentul diagnosticului și cel în care pacientul începe să dezvolte simptome severe de insuficientă respiratorie și să necesite terapie intensivă. Astfel încât, aceste creșteri de astăzi sunt, probabil, determinate de pacienți diagnosticați în urmă cu șapte-opt zile”, a declarat Radu Țincu la B1 TV.

Medicul a vorbit despre scenariul în care s-ar depăși capacitatea de tratare a pacienților cu COVID-19 în secțiile de terapie intensivă din România: “În prima faza trebuie identificate și izolate zonele de focar. Știu că e un lucru neplăcut pentru populație, dar neizoland zonele respective, nu facem decât să continuăm transmiterea și, în acest fel, focarul să devină din ce în ce mai mare. Pe de altă parte, în momentul în care vom ajunge la 2.000 de infectari pe zi, dacă aplicăm rată de 5% care vor ajunge în terapie intensivă, deja discutăm de peste 100 de pacienți care vor trebui să ajungă în reanimare, în fiecare zi. Suntem deja la jumătatea capacității de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID. Avem doar 840 de paturi pentru această patologie, iar dacă vom crește foarte rapid, aceste secții vor fi epuizate. Epuizarea acestor secții nu poate determina decât două scenarii. Un scenariu este reprezentat de transformarea altor spitale generale, care astăzi deservesc pacienți cu alte patologii, în spitale COVID, lucru care va avea un impact negativ pentru toți pacienții din România, pentru că nu vom mai avea aceeași capacitate de răspuns a sistemului sanitar. Sau, așa cum s-a întâmplat în foarte multe țări europene atunci când a explodat numărul de cazuri, acești pacienți nu vor mai fi izolați și vor fi primiți de toate spitalele din România, lucru care va determina contaminarea sistemului de sănătate publică, cu efecte negative pe personalul medical deficitar. Gândiți-va că medici și asistenți care se vor îmbolnăvi, vor ieși din câmpul muncii și atunci capacitatea de răspuns va fi afectată”.

Radu Țincu a mai declarat că pentru a putea ține sub control pandemia de coronavirus, cheia este să încetinim ritmul de îmbolnăvire, că să dăm timp spitalelor să ne poată trata și să nu fim nevoiți să ajungem că în Italia, Franța sau Spania, unde oamenii au murit în față spitalelor pentru că nu mai erau locuri la Terapie Intensivă.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here