Fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, ani grei de pușcărie într-un alt dosar. Fostul secretar al județului, închisoare cu suspendare

Fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Olt, la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare într-un alt dosar de corupție. Alături de el, au mai primit pedepse fosta directoare economică a primăriei, Tudor Maria, dar și fostul secretar al Consiliului Județean Olt, Gabriel Buleteanu, acesta din urmă bucurându-se de suspendarea pedepsei. Gheorghe Anghel a mai fost judecat și condamnat în alte două dosare pentru fapte de corupție.

Gheorghe Anghel a primit 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, dar şi 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi, precum dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice sau dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, după executarea pedepsei.

Tot cu executare au primit pedepse Maria Tudor – 5 ani şi 4 luni, Mariana Benghe – 5 ani şi 2 luni, Elena Neculăiță – 4 ani şi 6 luni, Natalia Olaru – 3 ani Mariana Coșoveanu – 2 ani și 8 luni, Maria Guță – 2 ani și 2 luni închisoare, Grigorie Sandu – 3 ani, George Pavel – 3 ani.

Sentințe cu suspendarea pedepsei au primit fostul secretar al Consiliului Județean Olt Buleteanu Gabriel (2 ani închisoare), Mihaela Claudia Dumitrescu, fostă Duică (3 ani închisoare), Georgeta Cercel (2 ani și 10 luni închisoare), Florea Florica Popa (2 ani închisoare), Florinel Stroe (1 an închisoare), Daniela Stroe (1 an închisoare), Paul Popa (2 ani închisoare) și Vasile Văduva (1 an închisoare).

În cazul unuia dintre inculpați procesul penal a încetat. Este vorba de Alexandru Ionescu, care a decedat în timpul judecării cauzei.

De asemenea, mai multe firme au fost condamnate, fiind amendate penal.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2009 – 2012, la nivelul Primăriei Municipiului Caracal, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat care a avut drept scop obținerea, de către membrii săi și persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituției publice, în condiții nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operațiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unității Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei.

Din grupul infracțional organizat au făcut parte inculpatul Anghel Gheorghe, primarul municipiului Caracal și inculpata Tudor Maria, directorul economic al instituției, care au deținut și calitatea de inițiatori și coordonatori ai grupului, precum și funcționari publici aflați în subordinea acestora și reprezentanți ai unor societăți comerciale, care au acționat coordonat pentru obținerea de foloase, potrivit procurorilor DNA.

În concret, în perioada menționată anterior, inculpații Anghel Gheorghe și Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie și au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăți comerciale, fără ca aceste plăți să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligații de plată în sarcina Primăriei Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepționării bunurilor plătite și folosirea acestora în interesul instituției, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziții și fără ca aceste operațiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv.

La grupul infracțional organizat au aderat reprezentanți de fapt sau de drept ai societăților comerciale în numele cărora s-au emis pretinsele „documente justificative” și alți funcționari publici din cadrul Primăriei Caracal care au pus la dispoziția angajaților din cadrul Direcției Economice și casieriei centrale numeroase facturi fiscale și chitanțe cu conținut nereal, documente de evidență primară în care au fost consemnate de regulă prestări de servicii fictive în beneficiul instituției publice.

OLT-ALERT a dezvăluit pe larg, încă din luna iunie 2017, în cadrul unei investigaţii jurnalistice, mecanismul folosit de inculpaţi /Amănunte AICI.

Gheorghe Anghel a mai primit condamnări cu executarea pedepsei în alte două dosare de corupție, unul privind devalizarea Primăriei Caracal (laolaltă cu mai mulți dintre inculpații de mai sus) și altul privind devalizarea echipei locale de fotbal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here