Munca la negru, sancționată de inspectorii de muncă din Olt. Șase persoane, accidentate în timpul programului

Inspectorii de muncă au identificat, luna trecută, două persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Astfel, doi agenți ecomonici s-au ales cu amenzi în valoare de 40.000 lei.

De asemenea, au fost comunicate instituției un număr de opt evenimente, din care șase persoane cu incapacitate temporară de muncă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a efectuat 267 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

„Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În funcție de gravitatea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale, constând în amenzi și avertismente, dispunându-se totodată măsuri de remediere”, arată ITM Olt.

În urma controalelor efectuate, s-au identificat 360 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 229 sancțiuni, din care 204 avertismente și 25 amenzi în valoare totală de 99.500 lei.

Cele mai frecvente deficiențe au fost:

  • neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;
  • neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;
  • netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
  • neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini;
  • nepurtarea în spații inchise, de către lucrători, a măștilor de protecție;
  • neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here