Semnal de alarmă al OMS. Experții recomandă vizitele la dentist doar pentru cazurile urgente

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), îngrijorată de impactul COVID-19 asupra serviciilor de îngrijire stomatologică din întreaga lume, a formulat câteva principii pentru ca profesioniştii din domeniu să ″minimizeze″⁣ riscurile de transmitere.

″OMS sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli’’, foarte frecvente în stomatologie (echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare şi altele), a declarat marţi, în cadrul unei videoconferinţe, doctor Benoît Varenne din cadrul Programului de sănătate oro-dentară al OMS, potrivit Agerpres.

În recomandările sale adresate autorităţilor din sistemul de sănătate şi personalului din acest sector, organizaţia ONU oferă sfaturi tehnice pentru minimizarea acestor proceduri atunci când acestea sunt indispensabile (aspiraţie rapidă, climatizare adecvată şi altele).

Cu toate acestea, organizaţia a subliniat importanţa îngrijirii stomatologice, adesea trecută cu vederea, fiind considerată ″costisitoare″ şi ″nefiind inclusă în asistenţa medicală de bază în numeroase ţări″⁣, a precizat Varenne.

″Afecţiunile stomatologice reprezintă o povară sanitară neglijată în multe state. Ele sunt surse de suferinţă, izolare socială şi chiar deces’’, cum este noma, o formă de cangrenă a cavităţii bucale ce afectează cu precădere copiii care suferă de malnutriţie, care au o stare de sănătate precară şi o igienă deficitară, a subliniat responsabilul OMS.

″Se estimează că aproape 3,5 miliarde de persoane suferă de afecţiuni oro-dentare. Peste 500 de milioane de copii au carii’’, a precizat el.

În acest context deja dificil, ‘‘serviciile de sănătate oro-dentară sunt puternic afectate’’ de pandemia de Sars-Cov-2, multe fiind suspendate în faţa riscurilor la care este expus personalul din acest sector, în condiţiile în care cererea s-a redus, pacienţilor ″fiindu-le frică″ să recurgă la aceste servicii.

″75% dintre statele membre OMS au indicat în cadrul unui sondaj că serviciile lor stomatologice au fost parţial sau total perturbate’’, a spus Varenne.

Recomandările transmise de OMS

Pe baza acestei constatări, OMS recomandă instituirea unor sisteme de consultare la distanţă pentru a evalua urgenţa îngrijirii, sugerând ca intervenţiile ″neesenţiale″ (controale, curăţare, îngrijire preventivă) ″⁣să fie întârziate″.

OMS recomandă totodată să fie oferite sfaturi privind igiena esenţială pentru o sănătate dentară bună (periaj, nutriţie adecvată, atenţionări contra utilizării zahărului, tutunului, alcoolului) şi să fie respectate protocoale stricte pentru consultări fizice (distanţare, echipamente, sterilizare, dezinfectare sistematică între două consultaţii, precum şi interzicerea prezenţei unei persoane însoţitoare la cabinet).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here