Fostul viceprimar al Slatinei, Gabi Diaconu, nu poate candida pentru funcția de primar: BEM i-a respins candidatura. Diaconu: „Rămân în cărți”

Biroul electoral al circumscripţiei municipale nr. 1 a respins candidatura pentru funcţia de primar al Slatinei depusă de fostul viceprimar Gabriel Marian Diaconu (Partidul Ecologist Români). Acesta a anunțat că va contesta în instanță decizia BEM și că „rămân în cărți pentru Primăria Municipiului Slatina”.

Fostul edil a luat foc și spune că ceea ce i-a fost imputat sunt mici erori materiale care puteau fi rectificate și că, de fapt, ceea ce i-a făcut pe membrii Biroului electoral de circumscripție să îi respingă dosarul este teama că el ar putea ajunge primar.

„S-au depus candidaturile pentru Primăria Municipiului Slatina și pentru Consiliul Local, iar dintre toate aceste candidaturi depuse, un singur partid, un singur om a greșit și i-a fost respinsă: acesta sunt eu. De ce acest lucru? Pentru că ați observat că am o poziție mai acidă și nu sunt în trend cu viața politică de aici. Am ieșit și am spus; le e frică la băieți. Le e frică rău. Și, pentru că le este frică, caută niște chichițe legale și spun: «domnul Diaconu nu poate candida».

 (…) 500 și ceva de persoane au semnat pentru mine, iar eu am nevoie de 345. Deci, am 200 în plus. Bun, aici (în dosarul cu listele de semnături – n.r.) pe una dintre coloane nu s-a menționat, clar, «Slatina, județul Olt», dar s-a dat seria de buletin și toate semnăturile pot fi verificate. De asemenea, persoanele care au strâns (semnăturile – n.r.) au semnat jos pentru autenticitatea datelor. Asta e o chichiță legală, știți, n-ai pus virgula unde trebuia. Folclorul spune că această greșeală au avut-o toate partidele. (…) Asta se numește eroare materială, nu este o eroare de fond, adică nu lipsesc date importante, nu lipsește un document cu totul… Este o foarte mică eroare materială care se poate rectifica.

Ulterior, s-a mai găsit o problemă. Când am făcut declarația de avere, n-am citit ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese disponibil pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. Și ce am greșit? Nu am pus inițiala tatălui. (…) La fel au făcut și ceilalți consilieri ai noștri pentru că efectiv nu ne-a trăznit prin cap să ne uităm cum se completează asta, pe site. (…) 

(…) Apoi mai avem o mare problemă: pe declarația mea de colaborator sau necolaborator al Securității am uitat să bifez că nu am fost. Iarăși, o mică problemă de eroare materială. 

Aceste documente trebuiau analizate de către Biroul Electoral în prezența mea și, în condițiile în care erau aceste lipsuri de refacere a unor forme. Documentele sunt toate, ele există, numai că, datorită vitezei, pentru că sunt foarte multe, ai de semnat zeci de documente, mai și uiți, este uman, și asta se numește rectificare eroare materială. Și instanțele o fac, toată lumea o face, și pe documente, și pe autorizații, toată lumea poată să greșească și i se acordă șansa; mie, celelalte partide (cu reprezentanți în Biroul electoral de circumscripție – n.r.) nu mi-au acordat această șansă”, susține, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de socializare, Gabriel Diaconu.

El a anunțat va contesta decizia în instanță și că „rămân în cărți pentru Primăria Municipiului Slatina”.

„O să fac contestație împotriva Biroului electoral de circumscripție nr. 1 Slatina, către judecătorie. în termenul legal, care este de 24 de ore.

Am să depun contestație și rămân în cărți pentru Primăria Municipiului Slatina. Ceea ce s-a întâmplat azi îmi arată un singur lucru: le este frică, foarte frică de mine”, a mai precizat Gabriel Diaconu.

Nu doar reprezentantului Partidului Ecologist Român i-a fost respinsă candidatura, ci și lui Mugurel Crăciunică, fost consilier județean care ar fi candidat din partea Partidului Restart România. Motivul a fost acela că el nu a reușit să adune numărul minim de semnături de susținere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here