Amenzi usturătoare pentru cei care nu stârpesc ambrozia de pe proprietatea lor

Se dau amenzi usturătoare celor care nu stârpesc Ambrozia de pe proprietatea lor. Conform legii, fiecare persoană trebuie să distrugă această plantă de pe terenurile pe care le deține.

Încă din anul 2018 există o lege care obligă orice individ să stârpească planta numită ambrozie de pe terenurile sale. „Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane”, se arată în legea 62/2018. Cine nu se conformează riscă amenzi destul de mari.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu stârpesc Ambrozia de pe proprietatea lor

La prima abatere, cetăţenii şi firmele care nu au luat măsurile necesare pentru a stârpi planta vor primi un avertisment din partea poliției. Dacă avertismentul este ignorat, oamenii vor primi amenzi cuprinse între 750 şi 5.000 de lei, iar firmele cu sume cuprinse între 5.000 şi 20.000 de lei.

„Scopul prezentelor norme îl reprezintă instituirea unor măsuri de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia. Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanşează primăvara după răsărirea acestei buruieni şi se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferenţiere vegetativă faţă de celelalte specii de buruieni”, se mai arată în actul normativ.

Autoritățile fac verificări acasă la cetățeni

Nimeni nu scapă de verificarea autorităților. Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ teritoriale se efectuează de către autorităţile publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele desemnate din cadrul acestora.

De asemenea, o comisie mixtă efectuează controale în teren și aplică sancţiuni contravenţionale pe loc, chiar în perioada de vegetaţiei a buruienii. Conform specialiștilor, polenul produs de ambrozie creează alergii serioase.

Sursa: stirilekanald.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here