Stimulentele financiare destinate personalului medical și acordate „ilegal”, potrivit Curții de Conturi, unor angajați ai Spitalului Slatina nu vor fi returnați de beneficiari. Cel puțin așa spune managerul unității spitalicești, Cătălin Rotea, care susține că s-a găsit o soluție pentru ca oamenii să nu dea banii înapoi.
Un control al Curții de Conturi la Spitalul Slatina pe unele plăți efectuate în perioada stării de urgență a scos la iveală că, în rând cu personalul medical, de stimulentele acordate oamenilor aflați în prima linie în lupta anti-COVID ar fi beneficiat și unii dintre angajații unității sanitare, chiar dacă categoria lor profesională nu ar fi prevăzută în prevederile legii care oferă cadrul legal privind acordarea acestor stimulente. Este vorba de niște liftieri și de oameni care lucrează în cadrul serviciului administrativ care, într-un context sau altul, s-au aflat în contact cu pacienți confirmați cu SARS-CoV-2.
Ei bine, cei din conducerea spitalului spun că, chiar dacă Curtea de Conturi a impus oficial ca banii să fie recuperați, cei care au încasat stimulentele cu pricina nu vor returna sumele de bani.
„Este vorba de un raport al Curții de Conturi Curtea de Conturi care s-a făcut pe o verificare pe starea de urgență. Curtea de Conturi a considerat că am acordat ilegal stimulente în valoare de 14.000 de lei, în luna aprilie, pentru opt persoane, liftieri și personal angajat la serviciul administrativ, care au intrat în contact cu pacienți confirmați. Problema e că pe lege, nefiind personal medical specializat, nu beneficiază de acest drept. Și s-au dat jos aceste sume, 14.000 de lei. 14.000 de lei pe luna aprilie și mai erau 30.000 de lei care nu fuseseră plătiți și pe care i-am restituit statului. Numai că noi le-am plătit banii oamenilor pentru că ei i-au meritat. Că legea a fost strâmbă sau proastă, nu e problema mea. Nu le luăm banii înapoi; am făcut niște decizii pe care le-am comunicat Curții de Conturi, ne-a fost acordată posibilitatea să acordăm un spor suplimentar de 5% pentru întreg personalul, astfel încât oamenilor aceștia, liftieri, muncitori, instalatori care au muncit, neavând nici o vină că a trebuit să intre în contact cu pacienți confirmați cu COVID, să nu le luăm banii, ci din această creștere (sporul de 5% – n.r.) să le compensăm până la stingerea acelor sume care nu li se cuveneau. Deci nu le luăm banii înapoi, ci i-am compensat cu acest spor”, a declarat, joi seară, în cadrul unei emisiuni găzduită de postul local de televiziune OltTV.
Potrivit unui act normativ adoptat în aprilie de autorități, respectiv OUG 43/2020, pe perioada stării de urgență medicii, personalul medico-sanitar, personalul para-medical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu Covid-19 primesc un stimulent de risc de 2.500 lei brut pe lună.