PNL a sesizat CCR pe moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. Dancă: Cerem amânarea votului după pronunţarea judecătorilor constituţionali

PNL a reclamat la Curtea Constituţională moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. Şefului Cancelariei Primului-Ministru, Ionel Dancă, acuză PSD că a încălcat Constituţia, că scopul depunerii moţiunii de cenzură este de a crea haos, şi le-a cerut social-democraţilor să amâne votul până după pronunţarea CCR. Mutarea PNL vine în ziua în care Comitetul Naţional Executiv (CExN) al PSD discută, prin videoconferinţă, despre calendarul pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că în cursul zilei de vineri va fi depusă la Curtea Constituţională o sesizare sub forma unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament în legătură cu posibilitatea depunerii moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiunea extraordinară.

„Da, în cursul zilei de mâine vom depune (sesizarea, n.r.). Practic, această sesizare este sub forma unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, privitor la moţiunile de cenzură şi la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară”, a spus Ludovic Orban, la Realitatea Plus.

Premierul a menţionat că moţiunea de cenzură depusă de PSD „parcă ar fi fost scrisă de Viorica Dăncilă”.

„Această moţiune parcă a fost scrisă de Dăncilă. Mie aşa mi s-a părut sau de cineva care a băut apă după Dăncilă. Indiferent cine a scris este rupt complet de realitate, probabil trăieşte într-o lume paralelă. Se vorbeşte de scăderea salariului mediu net. Salariu mediu net se calculează lună la lună – iunie 2020 la iunie 2019”, a mai spus Orban, conform Agerpres.

Şeful Executivului a amintit că în iunie 2020 salariul mediu net a fost cu 5% mai mare faţă de 2019, în condiţiile unei căderi economice de 10,5% pe trimestrul II.

Orban susţine că, de la începutul epidemiei, conduita PSD a fost una iresponsabilă.

„Conduita PSD de la începutul epidemiei a fost un iresponsabilă, prin care PSD a boicotat toate măsurile pe care le-au luat autorităţile Guvernul, autorităţile sanitare, luările de poziţie au fost foarte clare de bagatelizare a riscului, de ignorare a măsurilor de protecţie sanitară care au fost impuse de autorităţi. Toată atitudinea a fost o atitudine care din punctul meu de vedere… De exemplu, au refuzat să pună pe ordinea de zi propunerea noastră de revocare din funcţie a Avocatului Poporului – avocatul PSD – Renate Weber”, a mai susţinut Orban.

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a declarat că nu este un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în sesiunea extraordinară deoarece în Constituţie nu se vorbeşte despre vacanţă parlamentară, ci că Legislativul lucrează în două sesiuni ordinare.

„Conflict juridic de natură constituţională nu este prin faptul că s-a depus o moţiune de cenzură. Parlamentul este în funcţie de la învestire până la expirarea mandatului. În toată această perioadă Guvernul este responsabil, este răspunzător în faţa Parlamentului, pentru că în sistemul nostru constituţional Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminica sau numai toamna. Oricând”, a afirmat Augustin Zegrean joi la Digi 24.

Întrebat despre faptul că Ludovic Orban a invocat că moţiunea de cenzură poate fi depusă în sesiune parlamentară şi nu în vacanţă parlamentară, Zegrean a răspuns: „Nu este vacanţă parlamentară. Nu se vorbeşte în Constituţie de vacanţă parlamentară. În Constituţie spune că Parlamentul lucrează în două sesiuni ordinare, două sesiuni pe an, una începe în februarie şi se sfârşeşte în iunie, alta începe în septembrie şi se sfârşeşte în decembrie. Rămân 4 luni în care parlamentarii sunt în funcţie, dar îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, în circumscripţiile electorale. În această perioadă pot fi convocate sesiuni extraordinare şi nu scrie în Constituţie ce nu se poate face în sesiune sau că nu s-ar putea depune moţiune de cenzură în sesiune extraordinară. Nu este nicio diferenţă din punct de vedere al Parlamentului, al activităţii parlamentare între sesiunea ordinară şi sesiunea extraordinară. Deci cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei”.

Moţiunea de cenzură a fost citită joi, în plenul reunit al celor două Camere ale Legislativului. Potrivit legii, moţiunea de cenzură trebuie dezbătută şi votată în maximum 3 zile de la citirea în Parlament.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here