Alexandru Rafila, despre redeschiderea şcolilor: Sunt convins că vor creşte infectările. Activitatea şcolară presupune interacţiuni

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, este convins că infectările cu coronavirus vor creşte după începerea anului şcolar fiindcă activitatea didactică e foarte complexă şi presupune numeroase interacţiuni.

„Treaba e foarte complexă și nu cred că o să ne așteptăm la un mare succes de la început, dar trebuie să luăm lucrurile cu calm, să fim răbdători. Eu sunt convins că numărul de cazuri va crește, cred că toată lumea e de acord. Nu e niciun argument ca să scadă. Evident că activitatea școlară e una complexă, presupune multe interacțiuni. Important e să le ținem sub control și să găsim în cadrul familiilor înțelegere, ca să nu se transmită eventual infecția de la copil la persoane din familie care au boli cronice”, a mai afirmat, pentru TVR 1, președintele Societății Române de Microbiologie.

Profesorul Rafila a mai spus că sunt multe probleme care apar odată cu reîntoarcerea la şcoală. Spre exemplu, în momentul în care părinţii află că se închide clasa în care se află copilul său pentru 14 zile din cauza unui caz de COVID-19, aceştia trebuie să găsească pe cineva care să aibă grijă de cei mici. „Astea sunt probleme pe care și le pune toată lumea. Nu se discută despre ele decât marginal”, a explicat medicul.

Comunicarea dintre părinţi şi copii este deosebit de importantă, mai ales în această perioadă. „Nu cred că o să e așteptăm la un mare succes de la început, dar trebuie să luăm lucrurile cu calm, să fim răbdători”.

„În primul rând, ei (părinții – n.r.) ar trebui să vadă condițiile pe care le oferă școala. Eu am făcut această sugestie în care școlile, programat, nu în același timp, dar ar putea să invite părinții să vadă cum sunt organizate, care va fi circuitul copilului, pe unde intră, pe unde iese, cum e clasa organizată și așa mai departe. Sigur, în condiții de siguranță, cât să nu favorizeze transmiterea bolii. Asta nu înseamnă că părinții nu trebuie informați. Cred că cel mai importat lucru care dă încredere părinților e să fie informați, iar informația trebuie făcută și acum, înainte de începerea școlii, și, bineînțeles, când începe școala.

Ei trebuie să știe ce se întâmplă când un copil din clasă e diagnosticat pozitiv ce se întâmplă cu colegii. De exemplu, un copil are COVID și a doua zi se decide că acea clasă se închide 14 zile. Ei bine, părinții trebuie să se pregătească, să lase copiii sub supraveghere dacă sunt mici. Asta nu e chiar așa simplu. Astea sunt probleme pe care și le pune toată lumea. Nu se discută despre ele decât marginal și se discută mai mult de faptul că unii vor online, alții prezență fizică”, a declarat Alexandru Rafila la TVR 1.

Cum ar trebui să fie ajutaţi elevii să se adapteze noilor reguli

„Primul lucru ar fi exemplul personal de utilizare a măștii, de spălat pe mâini, de păstrare a distanței la plimbare, lucurile astea trebuie explicate și exersate în familie. Când copilul ajunge la școală, să știe aceste lucruri. Ele vor fi explicate de profesori și supraveghetor,i dar trebuie repetat. De asta e bine ca fiecare părinte să cunoască exact detalii despre modul de organizare a școlii, că poate contribui la explicarea acestor lucruri copilului. Sigur că vor fi probleme: copilul smulge masca sau o scapă pe jos, cine-i dă o mască nouă? Copiii au tendința să schimbe măștile între ei, lucrurile astea trebuie discutate în familie. Depinde de abilitățile de comunicare ale părinților, de copii, cum sunt educați și percep acest lucru”, a explicat Alexandru Rafila.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here