Eveniment important în cultura tradițională din Olt: Încă doi artiști au devenit Tezaure Umane Vii

Ion Crețeanu și Olguța Alexandrina Filip

Încă două persoane din Olt păstrătoare şi transmiţătoare de patrimoniu cultural imaterial au primit titlul de „Tezaur Uman Viu”. Este vorba despre Olguța Alexandrina Filip – meșter cusături populare, din Cezieni și Ion Crețeanu – rapsod popular, din Voineasa.

Astfel, județul Olt se poate mândri, în prezent, cu șase purtători ai titlului de Tezaur Uman Viu.

Înafară de Ion Crețeanu și Olguța Filip, acest titlu a fost acordat și lui Dumitru Liceanu – cojocar din Vădastra (2015), Petre Feraru – vătaf de căluș, din Oporelu (2015), Constantin Nițu – meșter popular cusături și țesături populare, din Cornățelu (2018), Gheorghe Tănase – meșter popular în prelucrarea artistică a lemnului, din Corbu (2018).

„(…) Astăzi (marţi n.r.), bucuria și împlinirea mea înseamnă încă două nume care se adaugă pe lista Tezaurelor Umane Vii ale Oltului: Olguța Alexandrina Filip – meșter cusături populare, din Cezieni, și Ion Crețeanu – rapsod popular, din Voineasa. Sunt alți doi oameni în care am crezut și cărora le-am dedicat cu dragoste timpul meu pentru întocmirea dosarelor de candidatură care să fie reprezentative pentru cei doi candidați și care să reflecte atât de bine activitatea acestora astfel încât membrii comisiei să poată face aprecierile necesare acordării acestui titlu de foarte mare însemnătate pentru cei care le primesc, dar și pentru comunitățile din care provin”, a declarat Valeru Ciurea, cel care a întocmit dosarele de candidatură.

Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii a acordat, marți, titlul de Tezaur Uman Viu pentru 11 artiști.

Programul TEZAUR UMAN VIU, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here