Senatorul Renică Diaconescu, apărător al drepturilor copiilor cu autism

Unul dintre cele mai importante proiecte de la lege la care senatorul Renică Diaconescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate și șef al Secției Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, este co-inițiator este proiectul de lege prin care copiii cu autism să beneficieze de certificat de handicap până la 18 ani, în condițiile în care, în prezent, acești copii primesc certificate valabile pe perioade între șase luni și doi ani.

Prin această lege se modifică Legea numărul 448 din 2006, astfel încât pentru copiii cu handicap a căror afecțiune se încadrează în patologia bolilor degenerative, lipsa unui membru în urma amputației, tulburări din spectrul autismului, certificate de medicul de specialitate, Comisia pentru protecția copilului se stabilească un termen de valabilitate a certificatului valabil până la vârsta de 18 ani.

„Având în vedere că în legea 448 din 2006 privind drepturile de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități se stabilește că termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copiii cu anumite dizabilități este de minimum 6 luni și de maximum doi ani, s-a apreciat că pentru minorii care suferă de tulburări din spectrul autismului trebuie să luăm în considerare majorare a acestui termen până la împlinirea vârstei de 18 ani, recuperarea completă a acestora nu va fi realizată niciodată”, a declarat Renică Diaconescu.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat în data de 24 martie și urmează să ia drumul comisiilor de specialitate pentru a primi avizele necesare, după care va intra în dezbaterea plenului Senatului.

De precizat că proiectul legislativa are și un punct de vedere pozitiv din partea Ministerului Sănătății.

„Din punct de vedere medical, patologii odată diagnosticate care însoțesc pacienții pe tot parcursul vieții, cum sunt bolile degenerative, autismul, lipsa unui membru în urma amputației etc., aceștia ar trebui să beneficieze de certificat de handicap permanent, fără a mai supune copiii și părinții la evaluări repetate și a încărca inutil sistemul medical și social.
În acest sens, considerăm oportună modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

Proiectul a fost adoptat de Senat la începutul lunii iunie, urmând ca el să fie dezbătut și în Camera Deputaților, for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here