ZILE LIBERE pentru părinţi. Guvernul plăteşte 75% din salariu pentru scenariul roşu

Guvernul a stabilit, la sfârșitul lunii august, că părinții ai căror copii nu mai pot merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus vor primi zile libere plătite. 

Proiectul de ordin de la Ministerul Muncii nu face altceva decât să completeze cadrul legal al liberelor acordate părinților în cazul închiderii școlilor din cauza coronavirusului, măsură stabilită, la sfârșit de august, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2020.

Concret, proiectul de ordin conține modelul cererii și a declarației pe propria răspundere pe care vor trebui să le completeze părinții care vor să beneficieze de zile libere, dacă se închid școlile din cauza epidemiei de coronavirus.

După cum apare în OUG nr. 147/2020, “se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor, în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.

În aceste cazuri, același act normativ prevede că un părinte al unui copil care nu mai poate merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus va primi o plată în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Aceste zile libere plătite se vor acorda părinților care:

  • au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
  • celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

În esență, OUG 147/2020 stabilește zile libere plătite pentru părinți în situația închiderii școlilor din cauza COVID-19, în timp ce Legea nr. 19/2020, în baza căreia s-au acordat zile libere plătite până la finele anului școlar 2019-2020, stabilește că părinții au dreptul la zile libere plătite ori de câte ori se închid școlile, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here