AUDIO Liderul PNL Olt RECUNOAȘTE că Primăria Cungrea a cumpărat ILEGAL 1000 de pubele. „Hai s-o lăsăm așa”

Președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, recunoaște, într-o înregistrare audio, că oamenii săi de încredere pe care i-a lăsat să conducă destinele comunei Cungrea, unde el a fost până de curând primar, au făcut o achiziție ilegală cu bani dați de guvern.

Din dialogul pe care Liviu Voiculescu l-a purtat telefonic cu senatorul PSD Renică Diaconescu pe acest subiect reiese clar că fostul primar de la Cungrea este conștient că liberalii care conduc comuna au cumpărat 1000 de pubele de gunoi, în valoare de aproape două miliarde lei vechi (189.080 RON), fără ca hotărârea locală prin care a fost aprobată rectificarea bugetară în urma primirii banilor de la guvern să fi obținut viza de legalitate de la prefectură.

În plus, din înregistrarea audio se înțelege și că șeful liberalilor olteni știe, de asemenea, că achiziția, efectuată prin încredințare directă, a încălcat prevederile legislative care stabilesc plafonul valoric până la care se pot face achiziții directe de către autoritățile publice locale.

Este halucinantă și replica pe care Liviu Voiculescu o dă atunci când află că achiziționarea de pubele de gunoi este zadarnică, pentru că astfel de obiecte vor fi distribuite gratuit oamenilor din localitățile care beneficiază de proiectul privind sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Olt.

Transcriem dialogul dintre cei doi vorbitori și răspunsurile halucinante ale președintelui PNL Olt:

Liviu Voiculescu: Ce este ilegal la hotărârea noastră de consiliu local?

Renică Diaconescu: Păi eu, din ce văzui, și am trecut pe la consiliul județean, din octombrie se vor elibera gratuit (pubele de gunoi – n.r.).

Liviu Voiculescu: Și care este problema?

Renică Diaconescu: Dumneavoastră dați banii pe ceva care se dă gratuit?

Liviu Voiculescu: Și stabilește altcineva în afara consiliului local oportunitatea?

Renică Diaconescu: Dar nu aveți aviz de legalitate.

Liviu Voiculescu: Vom avea și aviz de legalitate.

Renică Diaconescu:c Păi cum veți avea …

Liviu Voiculescu: Avizul de legalitate nu îl dă consiliul județean, ci îl dă prefectura.

Renică Diaconescu: Nu aveați voie să faceți licitație fără avizul de legalitate.

Liviu Voiculescu: Ascultați: mai sunt câteva zile și haideți s-o lăsăm așa (…). Știți că eu v-am respectat întotdeauna…

Renică Diaconescu: Și eu v-am avertizat că îi băgați pe oamenii ăștia în pușcărie!

Liviu Voiculescu: Și eu îi avertizez pe cei care merg pe-acolo și promit că îi scot la pensie…

Renică Diaconescu: Deci vreți să vă arăt plângere făcută către mine de 20 de persoane care semnează? Eu ce să fac acum? Plângere că cheltuiți banii pe ceva care nu trebuie! Și că s-a făcut licitație directă, când s-a depășit 30.000 de euro.

Liviu Voiculescu: S-a modificat. Da, s-a modificat, se poate permite în SEAP. Și până la urmă e contravenție…

Renică Diaconescu: Dar cum faceți fără aviz de legalitate?!

Aici, convorbirea s-a întrerupt brusc.

Mai jos, înregistrarea audio a convorbirii:

Totul s-a întâmplat săptămâna trecută, după ce Guvernul Orban a alocat Primăriei Cungrea opt miliarde de lei vechi.

Vineri a fost convocat consiliul local pentru aprobarea rectificării bugetare și în aceeași zi a apărut pe SEAP anunțul potrivit căreia UAT Cungrea dorește achiziționarea a 1000 de pubele de gunoi de capacitate 240 litri/fiecare, la prețul de 189,08 lei/bucată – total: 189.080 RON (38.919,76 euro). La ora 14.29 a fost postat anunțul, iar la ora 15.10 a apărut și răspunsul ofertantului, o firmă din Slatina.

A fost încălcată prevederea legală potrivit căreia „Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 441.730 lei” (Legea nr. 98/2016).

După ce și-au dat seama că au greșit, reprezentanții primăriei au făcut modificări, astfel încât suma totală să se încadreze în limitele legale.

Specialiștii în administrație publică spun că achiziția trebuia să aștepte viza de legalitate a prefecturii pentru hotărârea locală aprobată în consiliul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here