Veşti proaste pentru elevi: Tichetele pentru programul “Şcoală după şcoală” vor fi tăiate la jumătate

Legea potrivit căreia statul trebuie să finanţeze activități de tip “Școală după școală” prin acordarea de tichete educaționale, în valoare de 400 de lei pe lună, dă mari bătăi de cap Guvernului. Aceasta a fost promulgată în luna august, însă acum Guvernul constată că ar fi un efort bugetar prea mare. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de joi a ajuns un proiect de OUG prin care se propune înjumătățirea valorii tichetelor, dar și limitarea numărului de școli și copii.

Legea 186/2020 a fost promulgată în august, după ce a fost inițiată în Parlament anul trecut, de către actualul vicepremier Raluca Turcan. Aceasta prevede ca unitățile de învățământ, prin decizia Consiliului de Administrație, pot extinde activitățile cu elevii după sau înaintea orelor de curs prin programe Școala după școală. Preșcolarii și elevii din ciclul primar pot primi tichete educaționale în vederea achitării cheltuielilor din programul derulat în sistem public sau privat de tipul Școală după școală.

Valoarea tichetelor educaționale este de 0,8 ISR (Valoarea indicatorului social de referinţă care acum este 500 lei) pentru fiecare copil. Tichetele educaționale sunt bonuri de valoare
destinate exclusiv acoperirii parțiale sau integrale a costurilor aferente programului. Finanțarea acordării tichetelor educaționale se face din bugetul de stat.

Guvernul susține în motivarea proiectului de OUG că forma aprobată a legii presupune un efor bugetar de aproximativ 3,8 mld lei/an pentru un număr de 1.280.000 de beneficiari și o valoare a tichetului educațional de 400 lei/beneficiar/lună. Guvernul mai susține că o parte dintre beneficiari, respectiv pentru preșcolari activitățile de tip “școală după școală” nu sunt potrivite cu profilul nevoilor de activități educaționale necesare formării competențelor educaționale.

Potrivit Guvernului, alocarea acestor sume în totalitatea lor din bugetul de stat pentru activități de tip “școală după școală” ar periclita grav echilibrul bugetului de stat în perioada de criză generată de coronavirus.

Guvernul vrea să facă în așa fel încât valoarea tichetelor să fie redusă la jumătate, adică 200 lei/tichet, iar numărul beneficiarilor să scadă. Astfel, proiectul de OUG care va fi discutat joi în primă lectură prevede că doar unitățile de învățământ care dispun de infrastructura și de personalul de specialitate necesare își pot extinde activitățile cu elevii după sau înaintea orelor de curs, prin programe «Școala după școală».

Proiectul de act normativ mai prevede că statul finanțează, în limita sumelor alocate cu această destinație, programul «Școala după școală» pentru elevii de până în clasa a IV-a inclusiv. Astfel nu vor mai beneficia de program și preșcolarii. Potrivit motivării, modificarea este justificată de faptul pentru preșcolari activitățile de tip “școală după școală” nu sunt potrivite cu profilul nevoilor de activități educaționale necesare formării competențelor educațional.

Actul normativ mai prevede ca pentru anii școlari 2020 – 2021 și respectiv 2021 – 2022, valoarea tichetelor pentru educație pe suport electronic este de 0,4 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul “Școala după școală”.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here