Biroul Electoral de Circumscripţie Electorala a Sectorului 5 a decis renumărarea voturilor în toate secţiile de vot din sector

Biroul Electoral de Circumscripţie Electorala a Sectorului 5 a decis renumărarea tuturor buletinelor de vot din toate cele 197 secţii de vot din Sector. Potrivit rezultatelor parţiale la alegerile locale 2020, Cristian Popescu Piedone, candidatul Partidului Umanist, a obţinut cele mai multe voturi pentru funcţia de primar al Sectorului 5.

Deciziei Biroului Electoral Sector 5 este confirmată de o solicitare a preşedintele Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti transmisă BEC. Mai exact, procurorul Adrian Ţîrlea solicită Biroului Electoral Central să ofere o “interpretare unitară” cu privire la posibilitatea renumărării voturilor.

Solicitarea vine în contextul în care, potrivit legii electorale renumărarea voturilor se poate decide de BES doar dacă anterior au existat cereri de renumărare în secţiile de votare, în seara alegerilor, iar acestea au fost respinse.

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a explicat, într-o intervenţie la România TV, că “după lege, BEC are în atribuții soluționarea acestor contestații și poate dispune renumărarea voturilor sau repetarea alegerilor”.

“Dacă s-a depus contestați la Biroul de Sector și nu se poate rezolva se merge la BEC să rezolve. Doar Biroul Electoral Central poate dispuse o soluție, pe baza probelor. În 1992 s-au renumărat voturile pe întreaga țară”, a explicat Augustin Zegrean la România TV.

Cristian Băcanu, candidatul susţinut de PNL şi USR PLUS la funcţia de primar al Sectorului 5, a anunţat miercuri, pe Facebook, că Biroul Electoral de Sector a decis renumărarea voturilor în Sectorul 5.

“Biroul Electoral de Sector a decis renumărarea voturilor la Sector 5! Ceilalţi vor face contestaţie”, a scris Cristian Băcanu, pe Facebook.

Candidatul PNL la Primăria Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Băcanu, a cerut “renumărare totală” a voturilor pe motiv de fraudă la vot.

“Am solicitat renumarare totală la Sectorul 5! În urmă analizei realizate de grupul de lucru format luni de echipa mea din PNL, am identificat suspiciuni privind existenţa unei fraude la votul din sector. De exemplu, 92 voturi PNL la Consiliul Local şi 63 la General într-o secţie. Cine votează PNL la CL votează la fel şi la CGMB, nu poţi avea diferenţe de 30% la consilii. Pur şi simplu nu se poate”, a scris Cristian Băcanu pe Facebook.

“Sunt zeci de secţii în situaţia asta. Suspiciunea este serioasă. Vom formulă şi plângere penală”, a mai scris liberalul.

Şi candidatul PMP la Primăria Sectorului 5 contestă rezultatul votului şi cere reorganizarea alegerilor.

“Alegerile în Sectorul 5 trebuie anulate şi organizat un nou scrutin electoral. Renumărarea voturilor nu rezolvă nimic! În cel mai rău caz arată în plus hoţia acestor alegeri”, a scris Lucian Iliescu pe Facebook.

“Procesul de votare în Sectorul 5 a fost fraudat grosolan şi cu bună ştiinţă de către candidaţii stângii care s-au bătut în cumpărarea de voturi. Nu asta e România!!! Nu pot să cred că îmi cresc copiii într-un astfel de oraş!!! Nu se poate ca în anul 2020 să avem primari aleşi pe bani!!! Mare diferenţă dintre votul zonei Kogălniceanu şi zona Ferentari”, adaugă Iliescu.

În replică, Cristian Popescu Piedone spune că renumărarea voturilor nu mai este posibilă dacă nu s-a făcut contestaţie în secţie în timp real.

“Toate aceste partide contestatare, inclusiv PNL, au avut reprezentanţi în secţiile de vot care au semnat la sfârşitul zilei procesele verbale. Nu se poate face renumărare decât dacă s-a făcut contestaţie în secţie în timp real, aşa este legea. Dacă au semnat procesele verbale fără să conteste, nu se poate cere acum renumărarea voturilor. Cetăţenii din Sectorul 5 şi-au arătat opţiunea şi intenţia pe următorii patru ani cine să le conducă destinele”, a declarat Cristian Popescu Piedone, la România TV.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here