Raed Arafat anunţă noile măsuri restrictive: “Închiderea restaurantelor, mască în spaţiile aglomerate, munca de la domiciliu”

Sursa foto: romaniatv.net

Secretarul de stat Raed Arafat a susţinut luni, alături de ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, o conferinţă de presă în care a anunţat măsurile decise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru scăderea ratei de infectare cu Covid.

Șeful DSU, Raed Arafat, se arată extrem de îngrijorat de faptul că numărul de cazuri noi cu îmbolnăviri COVID-19  crește în România.

„Presiunea pe sistemul medical e una extrem de puternică și importantă. Ieri au fost 94 de cereri de transfer de pacienți în sudul țării. Au fost mai multe cereri de transport aerian din sudul țării. Asta arată că sistemul are un impact serios”, a declarat Raed Arafat în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a tras un semnal de alarmă și el: „Aceste restricții vin ca urmare a transmiterii în comunitate. Restricțiile pot fi amplificate sau scăzute. Vine luna octombrie cu evenimente religioase pe care trebuie să le gestionăm.”

 

“In urma votului CNSU au fost stabilite urmatoarele: toate comitetele judetene si cel al municipiului Bucuresti se vor intruni de urgenta pentru a analiza situatia epidemiologica si a stabili ce masuri se impun. Purtarea mastii in spatii inchise si deschise, mai ales in spatiile aglomerate, carantinarea localitatilor care depasesc 3 la mia in ultimle 14 zile, luand in calcul daca exista raspandire comunitara, interzicerea nuntilor si botezurilor cu incidenta peste 1,5 la mia de locuitori, inchiderea restaurantelor in aceleasi zone. Solicitam tuturor comitetelor sa impuna aceste masuri, acolo unde este nevoie.

Se ia in calcul inchiderea activitatii pentru agentii ce nu respecta reglementarile pentru cel putin 30 de zile.

In zonele cu peste 1,5 la mia de locuitori, toti agentii sa ia in calcul munca de acasa sau decalarea programului. Acestea trebuie sa devina obligativitate.

Raed Arafat INTERZICE pelerinajul la Iași, de Sfânta Cuvioasă Parascheva: “Sper ca populația să ne înțeleagă”

Referitor la organizarea sarbatorilor religioase, va fi permisa participarea doar a celor din localitatea unde se desfasoara.

Riscul major este pe durata transportului. Daca se sta ore intr-un autocar, este suficient sa fie un infectat, ca sa se intoarca toti infectati. Sper ca populatia intelege. Sarbatorile se fac, dar au acces doar celor din localitatea respectiva.

Controalele vor fi intensificate, vor fi verificari de respectare a regulilor, dar ne astptam mai mult la colaborarea populatiei. Purtarea mastilor, distantarea, dezinfectarea, sunt masuri simple care pot duce la un trend descendent.

Persoanele alese la alegerile locale sa poata depune juramantul fara prezenta fizica, cand persoana se afla in izolare sau carantina.

Primii doi pacienti au ajuns astazi la ATI la spitalul Viting, iar presiunea pe sistemul sanitar este una importanta. Ieri, 94 de cereri de transfer de pacienti in sudul tarii. Ieri am avut mai multe transferuri din sud, catre Mures, Arad, Timisoara, chiar Botosani.”, a declarat secretarul de stat al MAI, Raed Arafat.

Având în vedere situația complexă generată de evoluția cazurilor noi de îmbolnăvire în Europa și implicațiile majore determinate de intrarea pe teritoriul național a unui număr mare de persoane din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat,

Luând în considerare creșterea zilnică progresivă a numărului de persoane infectate, cu preponderență în anumite zone sau localități, care determină o presiune permanentă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar,

În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și d) și ale art. 81 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005 cu modificările și completările ulterioare,

În temeiul prevederilor art. 5, alin. (2) lit. (d), alin. (3) lit. (a) și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 4 și art.11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 (1) Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020, prevăzută în anexă.

(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

(3) Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Art. 2 Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.

Art. 3 (1) Comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data emiterii prezentei hotărârii, în vederea analizării detaliate a situației epidemiologice de la nivelul fiecărei localității și dispunerii de urgență a măsurilor pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotărârile Guvernului și cele ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

(2) În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel județean ori a unei sau mai multor localități depășește 1,5/1.000 de locuitori, ulterior măsurilor adoptate conform prevederilor alin. (1), comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data depășirii pragului mai sus menționat.

Art. 4 Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, președinților consiliilor județene și a membrilor consiliilor locale și județene, să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condițiile legii.

Art. 5 Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligația analizării modului de desfășurarea a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.

Art. 6 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Documente atasate:

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here