Vremea azi, 6 octombrie. Ploi și atmosferă instabilă în majoritatea zonelor țării

Avem atmosfera instabilă în mare parte din ţară. Vor fi perioade cu averse zgomotoase, ce vor lăsa în urma cantităţi importante de apă.

Vântul se înteţeşte în vest, în nord-est şi la munte, iar maximele pleacă de la 18 grade în depresiuni şi ating valori de mijlocul verii în sud-estul ţării: 31 de grade Celsius.

Vremea pe regiuni

În Dobrogea şi Bărăgan ploile ajung pe seară şi în cursul nopţii. Până atunci, prindem destule perioade cu soare şi o amiază de-a dreptul călduroasă, cu 31 de grade în termometre.

În Moldova sudică şi în nordul Munteniei, prindem atmosfera mohorâtă, însă maximele se menţin ridicate pentru începutul lui octombrie şi ating 28 de grade. După-amiaza şi seara, ploile ajung şi aici.

În jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina găsim tot vreme închisă. De data asta vorbim de averse mai serioase, ce pot strânge cantităţi mari de apă. Treptat, se înteţeşte şi vântul, iar temperaturile sunt mai apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, cerul rămâne acoperit de nori pe tot parcursul zilei. Vor veni ploi zgomotoase şi se pot strânge până la 35 de litri de apă pe metru pătrat, iar maximele nu trec de 20 de grade Celsius.

În ţinuturile vestice, avem parte de atmosfera mohorâtă şi ploi abundente, cu tunete şi fulgere. În zona de munte, se pot acumula peste 60 de litri de apă pe metru pătrat. În rest, o să avem parte şi de scurte momente însorite, dar şi de un vânt destul de nervos.

În Transilvania, nu prea zărim soarele. Şi pe aici vin averse zdravene, ce pot lăsa în urma cantităţi însemnate de apă, atât în zonele joase, cât şi în regiunile montane. Maximele se opresc la valori normale pentru dată din calendar.

O situaţie similară regăsim şi în Oltenia: vreme mohorâtă, cu averse abundente şi cantităţi de apă de peste 60 de litri pe metru pătrat în zona de munte. Vântul mai agita atmosfera din când în când, iar temperaturile ating, şi marți, 24-25 de grade Celsius.

În ţinuturile sudice, soarele mai apare din când în când, însă, în ansamblu, vorbim tot despre atmosfera închisă: ploi zgomotoase, ce pot lăsa în urma cantităţi mari de apă şi e posibil să cadă şi grindină. Cu toate acestea, în Lunca Dunării vremea rămâne foarte caldă şi, la amiază, vor fi 31 de grade Celsius.

Vremea în București

În București se menţine atmosfera neobişnuit de caldă şi, la amiază, termometrele vor arăta 29 de grade. Norii se înmulţesc pe parcursul zilei, iar, spre seară, cresc şansele de averse.

Miercuri se mai răcoreşte puţin, însă vremea rămâne caldă: 26 de grade. În a doua parte a zilei se adună norii şi apar aversele însoţite de descărcări electrice.

Joi, temperaturile ajung la valori normale pentru începutul lui octombrie şi nu mai depăşesc 21 de grade. Nu prea zărim soarele şi, din când în când, vin şi câteva ploi slabe.

Vineri, avem aceeaşi situaţie: maxime în limite normale, e posibil să plouă slab şi, în plus vântul va avea uşoare intensificări.

Vremea la munte

La munte găsim vreme închisă şi se face mai răcoare. Va ploua abundent şi se pot strânge cantităţi de apă de peste 60 de litri pe metru pătrat. Vântul sufla tare pe creste, cu viteze de peste 95 de km/h.

Miercuri, din când în când, mai vin câteva averse însoţite de descărcări electrice. Pe seara, ploile se extind şi pot lăsa în urma cantităţi importante de apă. E posibil să cadă şi grindină, iar vântul are unele porniri la altitudini mari.

Joi, vremea se răceşte. În rest, iarăşi se adună norii şi aduc cu ei ploi consistente, iar vântul se intensifică în zonă înaltă.

Vineri, cerul se mai limpezeşte şi scăpăm de ploi, iar vântul continua să sufle cu putere pe creşte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here