Lipsă ACUTĂ de medici infecționiști la Spitalul Slatina. Situația va fi și mai dramatică, pentru că, dincolo de cazurile COVID, gripa bate la ușă

Lipsă acută de medici infecționiști la Spitalul Județean de Urgență Slatina, lucru care se simte cu precădere acum, când numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a explodat pur și simplu în Olt. Situația va fi și mai dramatică, pentru că, dincolo de cazurile COVID-19 cu care se confruntă unitatea sanitară, gripa bate, și ea, la ușă.

În prezent, la Secția Boli Infecțioase, care se ocupă numai de cazurile COVID-19, sunt doar patru medici infecționiști care fac imposibilul zi de zi. În acest context, conducerea spitalului a cerut sprijinul Prefecturii și DSP, solicitând să se creeze posibilitatea transferului unor medici infecționiști rezidenți la spitalul din Slatina.

„Astăzi am avut o ședință la Prefectură și am întrebat dacă există posibilitatea să ne fie transferați medici infecționiști rezidenți de an V, pentru că noi, la ora actuală, pe Secția Boli Infecțioase, secție care se ocupă în exclusivitate de tratarea cazurilor COVID, nu avem decât patru medici, care trebuie să asigure și partea de suspecți cu COVID, și cazurile confirmate, și urgențele din Unitatea de Primire Urgențe. E o nebunie, la un moment dat o să clacheze cei patru medici. E destul de greu. Să sperăm că au înțeles toți factorii decidenți implicați în treaba asta, atât DSP, cât și reprezentanții guvernului în județ”, a declarat managerul interimar al unității sanitare slătinene, Dan Stana.

În prezent, în Spitalul Slatina sunt internați peste 70 de pacienți cu COVID-19.

„În pavilionul de COVID avem 52 de pacienți pozitivi, iar în sectorul de suspecți sunt șase pacienți pozitivi. La Terapie Intensivă avem 11 pacienți cu COVID. Mai avem în secția externă de pe strada Drăgănești încă opt pacienți cu forme ușoare sau medii”, a detaliat Stana.

Situația epidemiologică din Olt se va agrava o dată cu apariția cazurilor de gripă. La Spitalul Județean de Urgență Slatina au fost făcuți deja pași pentru organizare și din acest punct de vedere.

„Începând cu luna noiembrie, trebuie să ne organizăm și pe partea de gripă sezonieră. Noi am făcut deja organizarea, dar lipsa de medici o să își spună în continuare cuvântul. Decizia noastră, până la completarea schemei cu medici infecționiști a fost ca din medicii pneumologi, prin grija șefului de secție, începând cu data de 1 noiembrie, să ne delege pentru gardă la zona COVID câte doi medici pneumologi, pentru că, până la urmă, afecțiunea virusului este de în principal de natură pulmonară”, a mai spus Dan Stana.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, azi, faptul că, în ultimele 24 de ore, în Olt au fost raportate 82 cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Astfel, numărul total al persoanelor infectate a ajuns la 2769 în Olt, de la debutul pandemiei.

De asemenea, peste 90 de oameni din județ au fost răpuși de virusul ucigaș.

1 COMENTARIU

  1. Adevărul este urmatorul:secția de Boli Infecțioase are 5 medici actualmente plus un medic infectionist care face doar gărzi, iar din decembrie se va completa echipa cu încă un medic, revenit din cm.
    Pneumologia are 6 medici, care activează simultan în sectia Pneumotb Scornicești și în sectia Covid Slatina de pe str. Draganesti, unde sunt 25 paturi covid.
    Ca si nr de internări pe acest an cele 2 sectii au cam același număr de pacienți, dar cei 6 pneumologi activează deja în 2 sectii diferite și în liniile de garda ale acestor secții.
    Este oare corect și normal dpdv al protecției în munca și uman sa i duci tot pe acești 6 oameni și în al treilea serviciu?, când legea în vigoare prevede și îți permite, (când sunt atâtea alte specialități, care de 7 luni sunt cu activitatea pe minim care au cel mult 2 pacienți internati pe zi, și care nu fac o ora de garda) , repet legislația în vigoare prevede ca și aceste specialitati pot face gărzi pe specialitatea de boli infecțioase???
    Cei 6 pneumologi nu sunt și ei tot oameni, cum sa poată activa deja în 2 sectii și acum și în a treia, în condițiile în care au același volum de pacienți ca și secția de Boli Infecțioase, unde într adevăr medicii sunt epuizați, dar soluția e f simpla și prevazuta în lege, ca și în spitalele suport unde toate specialitățile tratează covid! Legea permite și prevede ca acește specialități medicale pot face gărzi la Boli Infectioase. Exemplu :Spitalul suport Caracal, unde neurologi cardiologi, chirurgi, interniști, etc tratează numai covid! , fără a avea măcar un infectionist în acest spital! De ce? Pt ca maladia covid este o boala cu afectare multisistemica, asa cum atesta toate studiile și simptomatologia sistemica multipla:neurologica, cardiologica, dermatologica, pancreatica și hepatica și gastro-intestinala, hematologica și psihiatrica-a se vedea sdr anxios sever și tentativele de suicid pe care îl au f mti pacienti covid și, da!, pulmonara, dar NU este primordial pulmonar asa cum s a afirmat aici! Este multisistemic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here