Zile libere plătite pentru părinţi în perioada în care şcolile sunt închise. Legea a fost adoptată în Camera Deputaţilor

Deputaţii au adoptat marţi proiectul de lege prin care se acordă zile libere plătite părinţilor în perioada în care școlile sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea merge la promulgare.

Primesc zile libere părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani sau cei care au copil sau adult cu handicap în vârstă de 26 ani, înscrişi în unităţile de învăţământ, în perioada de timp cât școlile sunt închise.

Acordarea de zile libere plătite va fi făcută pentru toţi angajaţii din sectorul public şi privat, „pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021″.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prevederile se aplică dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here