Purtarea măştii nu ar fi eficientă pentru a ne proteja de coronavirus. Studiul danez care stârneşte controverse în pandemie

Purtarea măştii nu ar fi eficientă pentru a ne proteja de coronavirus deoarece are doar un rol mic în acest sens. Acestea sunt concluziile unui studiu danez care sunt puse la îndoială de mai mulţi oameni de ştiinţă.

Kasper Iversen de la Universitatea din Copenhaga, unul dintre autorii studiului, a declarat pentru AFP că „recomandările actuale (de a purta o mască atunci când distanţarea este imposibilă) nu sunt serios puse la îndoială” de această cercetare, conform time24.news.

Studiul realizat pe un eşantion de 6.000 de persoane şi publicat în Annals of Internal Medicine al American College of Physicians arată că 1,8% dintre persoanele care au purtat măşti s-au infectat cu COVID-19, prin comparaţie cu 2,1% dintre cei care nu o purtau.

Purtarea măştii nu ar fi eficientă pentru a ne proteja de coronavirus. Studiul a fost realizat când masca nu era obligatorie în Danemarca

Autorii studiului sugerează că masca are un rol protector mic, dar recunosc că mărimea eşantionului este insuficientă pentru a avea o semnificaţie statistică.

„Nu am putut dovedi că există un efect semnificativ”, a explicat profesorul Iversen, care a adăugat că studiul său arată că „efectul purtării măştii nu este la fel de important pe cât ne aşteptam”.

Există, însă, mai mulţi factori prin care sunt puse la îndoială rezultatele studiului. Pe de o parte, cercetarea a fost realizată într-o ţară cu rate de transmitere relativi mici. Pe de altă parte, mai puţin de jumătate dintre participanţi (46 la sută) au aplicat corect recomandările privind purtarea măştii.

Rezultatele studiului se bazează pe teste de detectare a anticorpilor a căror precizie este variabilă.

Studiul „Danemarca-19” a fost realizat în perioada aprilie-mai, când nicio persoană nu a purtat mască în această ţară, cu excepţia celor internate în spitalele de boli infecţioase.

Purtarea măştii a devenit obligatorie în Danemarca în luna august, în mijloacele de transport în comun, apoi în baruri, cafenele şi restaurante.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here