Măsurile anti-COVID, încălcate în Olt. 600 de amenzi, aplicate în doar trei zile

Sute de sancțiuni pentru olteni, în perioada 21-23 noiembrie, după o acțiune a polițiștilor. Persoanele care au fost prinse fără mască sau cele care nu au avut motive întemeiate pentru a se deplasa pe timp de noapte au fost sancționate.

La activitate au participat polițiști din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Olt, cu suportul Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Poliției Locale, al Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.

„În cadrul acțiunilor, au fost verificate documentele justificative necesare deplasării persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 23.00-05.00, precum și portul măștii de protecție în toate spațiile publice închise sau deschise. De asemenea, a fost verificată legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane.

Astfel, în cele trei zile au fost legitimate și verificate aproximativ 2.700 de persoane, cu privire la respectarea interdicțiilor impuse. Totodată, au fost efectuate verificări la peste 370 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate”, se arată într-un comunicat al IPJ Olt.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate  aproximativ 600 de sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora depășind suma de 125.000 de lei. 27 de persoane au fost depistate nerespectând interdicțiile privind libera circulație/ deplasare. Cele mai multe dintre sancțiunile aplicate au fost pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală.

„Reamintim faptul că în conformitate cu prevederile HG nr. 967 din 2020, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00 este restricționată, cu unele excepții, pentru motive justificate, în care persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor;

Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor; Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară”, a declarat Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al Poliției Olt.

Scopul poliţiştilor nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a determina toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare şi prevederilor legale pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19, însă nu vor fi tolerate abateri de la normele legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here