Doctora din Slatina condamnată pentru MITĂ nu-și recunoaște vina. Ea a contestat decizia Tribunalului Olt

Fosta șefă a Secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Slatina, dr. Cristina Mischie, condamnată, în urmă cu o săptămână, de Tribunalul Olt, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în dosarul de pensionări pe caz de boală, nu-și recunoaște vina. Ea a contestat, joi, sentința, ca și infirmierul Ilie Constantin, condamnat în același dosar la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și pentru instigare la dare de mită.

De altfel, nici unul dintre inculpații condamnați în această cauză nu și-a recunoscut vina, sentința fiind pronunțată fără acord de recunoaştere.

Medicul Cristina Mischie a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru două acte materiale de luare de mită. Potrivit sentinței, ea va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Teatrul pentru Copii si Tineret Colibri sau la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

Un alt inculpat în dosar, Ilie Constantin, infirmier la Spitalul Județean de Urgență Slatina, a primit 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și pentru instigare la dare de mită.

Florina Vlaicu, concubina lui Ilie, a luat 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă și dare de mită.

Marilena Jianu, consilier Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, a fost condamnată la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.

1 an și 4 luni închisoare cu suspendare a luat și Marin Pistolea, care a dat mită pentru a fi pensionat medical, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influenţă.

Cei trei inculpați vor presta și ei muncă neremunerată în folosul comunității.

Sentința Tribunalului Olt nu a fost definitivă, inculpații având dreptul la apel în termen de 10 zile de la pronunțare. Dintre toți cei condamnați, medicul Cristina Mischie și infirmierul Ilie Constantin au contestat sentința.

_______________

Cristina Mischie a fost trimisă în judecată pentru corupție în scandalul pensionărilor pe caz de boală pentru care unii angajați de la Psihiatrie și DGASPC Olt ar fi primit mită.

Alți patru inculpați în dosar sunt un fost infirmier, Constantin Ilie (acuzat de trafic de influență și de instigare la dare de mită în formă continuată), concubina acestuia, Florina Vlaicu (complicitate la trafic de influenţă în formă continuată și dare de mită) și o consilieră de la Direcția Generală de Asistență Socială și Direcția Copilului Olt, Marilena Jianu (trafic de influență) și Marin Pistolea (cumpărare de influență).

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că există probe care conduc la bănuiala rezonabilă că, în anul 2017, Constantin Ilie și Marilena Jianu, cu ajutorul inculpatei Florina Vlaicu, au primit mai multe sume de bani de la o femeie, Georgeta Berlinschi, în schimbul traficării influenţei, promiţând că-i vor determina pe funcţionarii publici competenţi să emită acte medicale ori să-şi folosească influenţa în acest sens, necesare fie acordării, prelungirii concediului medical, fie necesare întocmirii dosarului de pensionare pe caz de boală ori chiar a acordării gradului de handicap/invaliditate şi a pensiei aferente – susțin procurorii.

În urma acestor demersuri, Georgeta Berlinschi a obţinut o pensie de invaliditate, pentru care primeşte lunar suma de 640 lei. Ea și-a recunoscut fapta și a și fost condamnată la închisoare cu suspendare.

Cristina Mischie a devenit parte în dosar după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus extinderea acțiunii penale asupra altor persoane.

„În completarea cercetărilor ce se efectuează în dosarul penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, având ca obiect infracţiuni de corupţie, comise de către persoane care, fie îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, fie din afara acestei unităţi spitaliceşti, învederăm că, la data de 12.03.2019 s-a dispus extinderea acţiunii penale faţă de alţi doi cumpărători de influenţă, precum şi faţă de şeful Secţiei de Psihiatrie”, se arată într-un comunicat al Parchetului Olt.

Cel care a „colectat” mita de la cei doi cumpărători de influență este tot infirmierul Constantin Ilie de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, denunțat de o femeie care a fost pensionată medical în schimbul unor sume de bani înmânate acestuia.

„Referitor la cumpărătorul de influenţă Z.F. s-a reţinut că în luna mai 2017, i-a dat inculpatului C.I., infirmier în cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, suma de 250 lei, în schimbul promisiunii  inculpatului că va interveni şi va determina cadrele medicale competente-medici  să elibereze actele necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării  în grad de invaliditate, apoi, în baza aceleiaşi activităţi infracţionale, cumpărătorul de influenţă a mai dat suma de 1.000 lei inculpatului C.I., în luna februarie 2018, acesta promiţând că va trafica influenţa sa în rândul medicilor competenţi a elibera  actele medicale necesare încadrării sale în grad de handicap.

 Activităţile descrise întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată (două acte materiale), prev. de art. 292 alin.1 N.C.pen., rap la art. 6 din Lg. nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 N.C.pen. 

În sarcina aceluiaşi cumpătăror de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită, prev.de art.290 alin.1 C.p., rap.la art.6 din legea 78/2000, constând în aceea că,  la data de 29.06.2017, la instigarea inculpatului C. I. i-a dat suma de 100 lei medicului specialist M.C. din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile acesteia de serviciu, privind internarea medicală la Secţia de Psihiatrie a cumpărătorului de influenţă Z.F. şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017 pe numele acestuia.

Cât priveşte pe cel de-al doilea cumpărător de influenţă P.M., în sarcina acestuia s-a reţinut un singur act material constând în aceea că, la data de 22.05.2017, a dat inculpatului C.I., prin intermediul concubinei acestuia V.F., suma de 400 lei, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, în schimbul promisiunii  că va interveni şi  va determina cadrele medicale competente-medici, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării  în grad de invaliditate  şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii sale de muncă”, spun procurorii.

Referitor la medicul Cristina Mischie, în sarcina sa procurorii au reţinut două acte materiale de luare de mită.

„La data de 16.05.2017 a primit suma de 300 lei de la inculpata V.F. în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind acordarea prelungirii concediului medical pentru cumpărătorul de influenţă Berlinschi Georgeta (condamnată, deja, de către Tribunalul Olt, ca urmare a încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei);

La data de 29.06.2017 a primit suma de 100 lei de la cumpărătoarea de influenţă Z.F., în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind internarea medicală continuă a acesteia în cadrul Secţiei de Psihiatrie a S.J.U. Slatina din perioada 29.06.-06.07.2017 şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017”, se mai arată în comunicatul Parchetului Olt.

Cristina Mischie a fost suspendată din funcția pe care o deținea la Spitalul Slatina după ce a fost pusă sub acuzare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here