Medicul Adrian Ilie de la Spitalul Militar, condamnat la 6 ani și 8 luni pentru operații de rinoplastie pe șpagă

Medicul Adrian Ilie a fost condamnat la 6 ani și opt luni de închisoare, sub acuzația că ar fi luat mită pentru operații de rinoplastie.

În calculatorul medicului militar, anchetatorii au descoperit așa zisul „Manual de șpagă” dar și liste cu tarife, de mii de euro per intervenție.

Adrian Gabriel Ilie, medic la Spitalul Militar “Carol Davila″ din Bucureşti, cu gradul de locotenent colonel, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Pedeapsa nu este însă definitivă.

În acelaşi dosar, o femeie care i-a dat mită medicului, Silvia Florentina Baranovschi, a fost condamnată și ea la trei ani închisoare cu executare.

Prin decizia instanței, magistrații au dispus confiscarea unor sume de bani primite de medic ca mită, dar şi bani găsiţi de anchetatori la domiciliul său: 33.260 de euro, 510 dolari, 52.500 de lei, 2.000 de forinţi şi 90 de dinari.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea extinsă a unor sume de bani pe care medicul şi familia sa nu le-au putut justifica prin veniturile realizate, respectiv 185.737 lei, 11.382 euro şi 7.140 dolari. Pentru recuperarea acestor sume, a fost menţinut sechestrul pus pe locuinţele şi terenurile deţinute de chirurg şi soţia sa, arată Agerpres.

Procesul în acest caz a durat patru ani, dosarul fiind trimis în instanţă de DNA în septembrie 2016.

Potrivit rechizitoriului, Adrian Gabriel Ilie (cadru militar activ, cu gradul de locotenent colonel), la data faptelor medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ″Dr. Carol Davila″⁣ din Bucureşti, este acuzat că, în perioada 5 aprilie – 29 iunie 2016, a pretins 1.500 de euro de la trei persoane şi a primit 1.000 euro de la două dintre acestea, printre care şi de la Florentina Baranovschi, în legătură cu intervenţii chirurgicale efectuate asupra acestora.

DNA preciza că în două dintre cele trei operaţii era vorba de intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare a nasului (rinoplastii).

„Manualul de șpagă” și lista tarifelor, într-un tabel

La percheziția informatice efectuate asupra laptopului şi mediilor de stocare ridicate de la domiciliul medicului, anchetatorii au identificat un fişier, în format pdf, cu denumirea “Manual de şpagă”, în care erau prezentate cazuri documentate de jurnalişti referitoare la modalitatea, tarifele şi circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România.

De asemenea, procurorii au identificat un fişier cu denumirea “Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx”, în care erau detaliate tipul intervenţiei chirurgicale, felul anesteziei şi tariful aferent fiecărei intervenţii chirurgicale.

„Comparând tarifele practicate de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ cu tarifele menţionate în fişierul ‘Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx’ se constată că cele din urmă sunt mult mai mari. (…) De asemenea, se observă că tarifele practicate de Spitalul Militar sunt menţionate în lei, în timp ce tarifele menţionate în fişierul identificat la percheziţia informatică sunt exprimate doar în euro. Având în vedere că inculpatul Ilie Adrian Gabriel nu a mai profesat la alte spitale, de stat sau private, singura justificare logică a existenţei unui asemenea fişier în posesia sa este aceea că tarifele menţionate sunt tarifele pe care le pretindea de la pacienţi cu titlu de mită”, se arăta în rechizitoriul trimis de DNA în instanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here