Nereguli în magazinele alimentare din Olt/ Carne retrasă de la comercializare în Slatina și fast food închis la Caracal

În scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au intensificat controalele în prima jumătate a acestei luni, verificând condiţiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.

În perioada 1 – 15 decembrie, inspectori din cadrul DSVSA Olt au efectuat 88 de controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, pește, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

Au fost depistate mai multe abateri de la normele sanitare veterinare. În unele cazuri, personalul angajat nu deţinea echipament complet sau depozitările mărfurilor erau necorespunzătoare, în altele au fost descoperite condiţii de igienă necorespunzătoare în spaţiile de lucru sau nu a putut fi prezentată dovada efectuării acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. O altă neregulă era aceea că nu se respecta programul propriu de autocontrol.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate nouă avertismente. De asemenea, dintr-un magazin din Slatina au fost retrase de la comercializare aproape 10 kilograme de carne de curcan. Marfa conținea etichete nelizibile, neputându-se stabili originea şi valabilitatea, depistat într-un magazin alimentar din Slatina.

Tot ca o consecinţă a deficienţelor constatate a fost emisă o ordonanţă privind suspendarea activităţii la un fast food din Caracal.

În aceeași perioadă, în cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare au fost efectuate 384 examene trichineloscopice directe, la solicitarea celor care au sacrificat porcii în gospodăria proprie în mod tradiţional, toate cu rezultat negativ.

„Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).

Recomandăm consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, iar celor care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Olt.

În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 –  DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here