Intervenție de urgență a pompierilor după un incendiu violent: 20 de case, mistuite de flăcări/ FOTO

Aproximativ 400 de oameni din Miercurea Ciuc au rămas fără un acoperiş deasupra capului, după un incendiu devastator care a mistuit peste 20 de case.

Autorităţile au găsit o soluţie temporară: i-au cazat pe sinistraţi într-o sală de sport, iar mai mulţi cetăţeni din oraş le-au sărit în ajutor cu alimente, pături şi saltele.

Vineri dimineaţă se întruneşte Comitetul Judeţean de Urgenţă, pentru a găsi soluţii pe termen lung.

Alarma s-a dat în jurul orei 22, când flăcări uriașe au cuprins o locuință și s-a extins în scurt timp la alte 20. Focul s-a răspândit atât de rapid încât casele, construite din lemn, au ars imediat.

Ovidiu Dudu, ISU Harghita: ”Când am ajuns la locul intervenției ardeau generalizat aproximativ 3 case, ulerior din cauza condițiilor atmosferice s-a extins și în final au fost afectate aproximativ 20 case, pe o suprafață de 1000 mp”.

Rostas Ianos: ”Am făcut un foc și s-a ieșit afară și de acolo a pornit focul. De la sobă, da. Eu cred că președinții din Miercurea Ciuc și primarii ajută, că alt ajutor nu avem. Mulțumesc Domnului că acuma seara este sprijinită toată familia, toți copiii”.

Oamenii au reușit să se salveze, dar au rămas, în miez de iarnă, fără acoperiș deasupra capului. O parte dintre sinistraţi s-au adăpostit peste noapte la rude sau vecini.

”A fost o solidaritate maximă”

Alte 230 de persoane au fost cazate într-o sală de sport din oraş, unde li s-a asigurat un loc de dormit, alimente şi îmbrăcăminte, cu sprijinul autorităților locale, al Armatei și prin mobilizarea locuitorilor.

Korodi Atilla, primar Miercurea Ciuc: ”A fost o situație de criză în care foarte multe locuințe unde au locuit oameni săraci au ars. A fost o solidaritate maximă a cetățenilor orașului Miercurea Ciuc la câteva ore de la anunțul nostru de a veni în sprijinul oamenilor, au venit cu paturi, saltele, cu mâncare, ceai fierbinte, tot ce se putea, avem o solidaritate mare și cu instituțiile din Miercurea Ciuc, instituțiile județene, chiar și Armata, spitalul județean, toată lumea și-a adus aportul pentru a găsi soluții pe termen scurt și de mâine începem să găsim soluții pe termen lung”.

Ion Proca, prefect Harghita: ”Toată structurile care trebuiau să își facă datoria sunt la fața locului astfel încât putem spune că situația e sub control, în urmă cu câteva minute am vorbit cu ministrul de interne Lucian Bode și cu domnul secretar de stat Raed Arafat pe care i-am înștiințat despre un comitet de urgență județean iminent, mâine dimineață îl vom avea, pentru a vedea pașii pe care trebuie să-i facem începând de mâine”.

Cauza dezastrului urmează să fie stabilită de anchetă deschisă de polițiști și pompieri.

“Incendiu violent la locuinţele din comunitatea de romi, din Şumuleu 33, Miercurea Ciuc. S-au deplasat pentru intervenţie 3 echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu 3 autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD”, se arată în informarea ISU Harghita.

De asemenea, la faţa locului s-a deplasat şi un echipaj de jandarmerie, pentru asigurarea zonei, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Gheorghe Suciu.

Potrivit unor martori de la faţa locului şi unor imagini postate pe reţele de socializare, incendiul s-a manifestat cu flacări mari şi cu degajare de fum.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here