Acasă Național Alertă meteo ...

Alertă meteo ANM! Vremea o ia razna în România. Fenomene extreme şi coduri galbene în mai multe judeţe

Alertă meteo ANM! Vremea nu se linişteşte în România, iar meteorologii ANM au emis noi avertizări de fenomene extreme către populaţie. Care sunt zonele afectate marţi de o serie de Coduri galbene.
Cod Galben de ceață

Astfel, până la ora 11:00, în judeţele Gorj (Târgu Jiu, Târgu Cărbuneşti, Turceni, Bâlteni, Băleşti, Plopşoru, Ţicleni, Drăguţeşti, Scoarţa, Turburea, Aninoasa, Cruşet, Fărcăşeşti, Vladimir, Dăneşti, Bustuchin, Roşia de Amaradia, Prigoria, Urdari, Stoina, Logreşti, Stejari, Dănciuleşti, Albeni, Brăneşti, Săuleşti, Licurici, Căpreni, Berleşti, Jupâneşti, Hurezani, Bărbăteşti), Vâlcea (Alunu, Zătreni, Grădiştea, Livezi, Sineşti, Ghioroiu, Lăcusteni), Dolj (Tălpaş) şi Vaslui se va semnala local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcţie de condiţiile locale, formarea gheţuşului.

Alertă meteo ANM! Vremea o ia razna în România. Fenomene extreme şi coduri galbene în mai multe judeţe

Marţi, 9 februarie, până la ora 12:00, este valabilă în continuare o informare meteorologică emisă luni de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În plus, specialiştii ANM atrag atenţia că zone importante din ţară vor fi, luni dimineaţa, sub o serie de avertizări tip Cod galben de fenomene periculoase.

Informare meteo ANM valabilă până la prânz

Astfel, până la ora 12:00 este valabilă o informare meteorologică privind ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului. În intervalul menționat, va ploua în cea mai mare parte a țării, iar în nord-vest și în zona de munte, vor fi cantități de apă de 15-20 l/mp și izolat 30 l/mp. Pe crestele montane înalte va mai ninge, dar la altitudini mai mici de 1.800 m, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.

Alertă meteo ANM! Vremea o ia razna în România. Fenomene extreme şi coduri galbene în mai multe judeţe

Vântul va prezenta intensificări la munte, unde vor fi rafale de 70-90 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, cu viteze în general de 40-60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

Meteorologii atrag atenţia că ploile vor mai reveni în prima jumătate a acestei săptămâni: “vor mai fi intervale cu ploi moderate cantitativ, iar în nord-vestul țării se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp”, se arată în informarea ANM.

Cod galben de intensificări ale vântului

Această avertizare tip Cod galben este valabilă până marţi, 9 februarie, la ora 12:00 şi vizează zona de munte, sudul Banatului, al Transilvaniei și Dobrogea.

Pe parcursul zilei de luni, 8 februarie, în Carpații Meridionali, vântul va continua să prezinte intensificări, cu viteze în general de 80-100 km/h, îndeosebi la peste 1.800 m, spulberând zăpada, iar în sudul Banatului, vor fi rafale de 55-70 km/h.

În seara și în noaptea de luni spre marți, 8/9 februarie, vântul se va intensifica în toate zonele montane, cu viteze de 80-90 km/h, precum și în sudul Transilvaniei și în Dobrogea, unde vor fi rafale în general de 55-65 km/h.

Cod galben de polei

Cea de-a doua avertizare de tip Cod galben vizează depuneri de polei în jumătatea de nord a Moldovei. Codul este valabil până marţi, la ora 10:00.

În jumătatea de nord a Moldovei, temporar, vor fi precipitații slabe mixte și se va depune polei, transmit specialiştii ANM.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here