Românii care doresc să se vaccineze anti Covid se vor putea înscrie pe liste de așteptare

Sursa foto: romaniatv.net

Românii care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19, dar nu mai au locuri libere la dispoziție în platforma oficială de programare, vor avea în curând posibilitatea să se înscrie pe o listă de așteptare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat, marți, că în momentul în care un loc va fi liber, persoana respectivă va fi anunţată şi va avea la dispoziţie 24 de ore să ocupe acea poziţie.

De asemenea, persoana înscrisă pe lista de așteptare va putea să refuze locul oferit.

“Un element important este legat de implementarea facilităţii listei de aşteptare din platforma de programare. Această listă de aşteptare va deveni funcţională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel naţional va fi cel prevăzut, conform etapei a doua a strategiei de vaccinare şi de asemenea vor fi activate, începând cu luna aprilie toate centrele de vaccinare care vor deservi inclusiv populaţia generală din etapa a treia a strategiei de vaccinare”, a declarat doctorul Gheorghiţă într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

El a explicat și cum va funcţiona această listă de aşteptare.

“Practic, o persoană în momentul în care îşi face cont în platforma de programare îşi exprimă opţiunea de a intra în această listă de aşteptare, se selectează un centru de vaccinare pentru care optează să se vaccineze, persoana va putea vizualiza numărul de persoane care se află în faţă pe acea listă de aşteptare şi în momentul în care va fi un loc disponibil, practic când se vor elibera loturi disponibile persoanele care sunt în lista de aşteptare vor fi notificate prin SMS şi e-mail, se rezervă locul în centrul de vaccinare pentru care au optat timp de 24 de ore, în acest interval persoana optează pentru programarea în locul respectiv în centrul respectiv sau refuză această programare, moment în care sistemul de programare practic notifică următoarele persoane după ce se primeşte confirmarea sau refuzul programării”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că persoanele înscrise în lista de aşteptare pot fi anunţate şi atunci când se deschid centre noi.

“Dacă se vor deschide centre noi şi există persoane aflate în lista de aşteptare, aplicaţia va notifica şi persoanele din lista de aşteptare când se deschid sloturi noi de programare în alte centre care nu erau disponibile până la acel moment şi persoanele respective au opţiunea de a ieşi din lista de aşteptare şi de a se programa în aceste centre de vaccinare, moment în care ele sunt şterse din lista de aşteptare şi se vor regăsi programate în noile centre de vaccinare”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a declarat că autorităţile doresc şi înfiinţarea centrelor mobile de vaccinare pentru persoanele din mediul rural.

“Ne dorim activarea şi înfiinţarea centrelor mobile de vaccinare care urmează să intre în activitate foarte probabil din a doua jumătate a lunii martie pentru a asigura vaccinarea persoanelor din mediul rural, din localităţile pentru care accesul persoanelor la un centru de vaccinare fix este deficitar sau se face cu dificultate”, a mai transmis Gheorghiţă.

El a mai precizat că conferinţa de presă, că până pe 17 aprilie sunt programate aproape 530.000 de persoane pentru prima doză de vaccin, iar dintre acestea 25 au vârsta peste 100 de ani.

“Numărul persoanelor programate în perioada 10 februarie – 17 aprilie pentru prima doză sunt 529.947 de persoane programate, iar în ceea ce priveşte persoanele programate la rapel sunt aproximativ 883.954 de persoane programate. Aş vrea să menţionez faptul că ne-am uitat la numărul de persoane cu vârsta peste 100 de ani care au fost şi sunt programate în momentul de faţă sunt peste 25 de persoane cu vârsta peste 100 de ani programate şi aproximativ 995 de persoane între grupa de vârstă 16 – 18 programate ceea ce înseamnă că sunt persoane cunoscute cu boli cronice”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

Sursa:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here