Acasă International Doliu imens. ...

Doliu imens. A murit un nume uriaș. Cancerul l-a răpus

Este doliu uriaș. Un nume important a încetat din viață. Acesta suferea de o boală necruțătoare. El a fost laureat al Premiului Miguel de Cervantes.

Veste tristă pentru toată lumea. Poetul şi arhitectul catalan Joan Margarit a murit marţi la 82 de ani. El a decedat după o lungă suferinţă, au informat surse editoriale citate de agenţia EFE. Joan Margarit  a fost laureat cu Premiul Miguel de Cervantes în 2019.

Scriitorul suferea de cancer de mai mult timp. El a fost distins cu Premiul Miguel de Cervantes la 21 decembrie anul trecut.

Joan Margarit a primit premiul de la regii Spaniei care s-au deplasat la Barcelona. Fețele regale au fost într-o călătorie privată pentru a-i înmâna această distincţie. Totul s-a într-un eveniment cu caracter “intim şi familiar”,

Acest lucru s-a petrecut după ce poetul nu a putut participa la ceremonia desfăşurată la 23 aprilie 2020. Cauza a fost legată de pandemia de coronavirus.

Marele scriitor, premiat la Palacete Albeniz

Decernarea Premiului Cervantes a avut loc la Palacete Albeniz, reşedinţa oficială a regilor Spaniei la şederile lor la Barcelona. Totul s-a petrecut în prezenţa soţiei, fiilor şi nepoţilor lui Joan Margarit. A fost prezent și ministrul spaniol al culturii, José Manuel Rodriguez Uribes.

Pe contul său de Twitter, Rodriguez Uribes a fost printre primii care şi-a exprimat regretul faţă de decesul poetului catalan.

“Câtă tristeţe pentru această pierdere! Odihneşte-te în pace, dragă Joan”, a scris acesta.

Cine a fost Joan Margarit

Născut în localitatea catalană Sanaüja, la 11 mai 1938, Joan Margarit a scris poezie şi proză. El a publicat atât în catalană, cât şi în spaniolă. Volumele lui au fost traduse în şapte limbi. Între titlurile publicate, sunt recunoscute “Joana” şi “Casa de Misericordia”, “Domestico naci”, “Cronica” şi “Prediccion para un barbaro”.

Ca arhitect, el a participat la lucrările de construcţie pentru Sagrada Familia a lui Gaudi. A fost prezent şi la reabilitarea edificiilor imigranţilor din anii 1950 şi 1960 din Sant Roc, La Pau şi Besos.

Joan Margarit, ale cărui opere complete au fost publicate recent sub titlul “Todos los poemas (1975 – 2015)”, a fost din 1968 profesor la Şcoala de Arhitectură din Barcelona. La începutul anului 2019, el a publicat autobiografia “Para tener casa hay que ganar la guerra”. În luna mai a aceluiaşi an, el a fost recompensat cu premiul “Reina Sofia de Poesia Iberoamericana”.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here