Caravana protestelor a ajuns la Slatina. Polițiști din mai multe județe au pichetat Prefectura Olt/ FOTO+VIDEO

Caravana protestelor, inițiată de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, a ajuns, luni, la Slatina. Zeci de oameni ai legii din mai multe județe au pichetat Prefectura Olt.

Înarmați cu pancarte și cu vuvuzele, precum și cu o tobă mare, polițiștii din Olt, Argeș, Timiș sau Satu Mare, dar și sindicaliști de la Cartel Alfa, și-au strigat nemulțumirile în centrul Slatinei.

Una dintre cele mai importante nemulțumiri ale oamenilor legii este intenția guvernului de a emite o nouă lege a salarizării unitare din sistemul bugetar.

„Am avut multe legi privind salarizarea în sistemul bugetar: 330, 284 și acum 153. Când credeam că această lege se va aplica în întregul său și va ajunge în 2022 să se aplice în întregul său pentru a elimina toate inechitățile din sistem, ne-am trezit acum cu acest guvern care vine și spune că vrea să emită o nouă lege. Păi de ce avem nevoie de o nouă lege domnule Cîțu, dacă avem Legea 153? Dar probabil că dumneavoastră doriți să vă creați noi avantaje financiare prin această nouă lege a salarizării bugetare pe care acum o aruncați pe piață. Aplicați Legea 153 din 2017 și lăsați vrăjeala asta cu o nouă lege, cu mii de sporuri, cu zeci de sporuri. Polițistul are două sporuri mari și late: sporul de tixicitate și sporul de noapte. Lăsați minciunile, lăsați manipularea și apucați-vă de treabă. Guvernați țara, că avem o țară bogată și nu degeaba s-a spus «săraca țară bogată». Bogatul, sătulul nu crede săracului niciodată. 

Ați greșit când ați aplicat Legea 153 în mod neunitar. Trebuia s-o aplicați unitar, pentru fiecare. Dacă am trei lei în buzunar îi împart la toți membrii familiei și atunci nu avem probleme. Dar dumneavoastră v-ați îndestulat în 2017 și acum veniți să ne spuneți că legea nu este bună”, a vorbit Cristel Ioțu, președintele Cartel Alfa Olt.

Protestatarii au scandat „Hoții, hoții” și „Rușine, rușine să vă fie”, iar o delegație a fost primită de prefectul Florin Homorean.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) s-a alăturat, de luna trecută, seriei de proteste anunţate de Confederaţia sindicală Cartel Alfa, poliţiştii solicitând majorarea normei de hrană, abrogarea mai multor documente care anulează sau întârzie acordarea unor drepturi financiare, dar şi condiţii de muncă mai avantajoase.

”Acţiunile noastre sindicale, coroborate cu cele al CNS Cartel Alfa, vor dura până la finalul lunii februarie, cu respectarea legislaţiei specifice stării de alertă. În funcţie de evoluţia situaţiei medico-sanitare, de legislaţia incidentă şi de modul de soluţionare a revendicărilor, din luna martie protestele ar putea fi îngheţate sau ar putea fi extinse la dimensiuni de amploare, după caz”, a anunțat sindicatul poliţiştilor.

Duminică, polițiștii protestatari au pichetat Prefectura Timiș și Prefectura Mehedinți, luni au fost proteste la Craiova, Slatina și Pitești, mâine urmând ca oamenii legii să protesteze în mai multe zone din București, în fața Guvernului, a Parlamentului, a Ministerului Justiției, Piața Universității, Ministerul Finanțelor etc.

Printre revendicările FSNPPC, transmise oficial prim-ministrului Cîțu în data de 12 ianuarie, se numără abrogarea unor articole din OUG 226/2020, prin care se anulează aplicarea etapizată a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, eliminarea discriminării polițiștilor judiciariști – specialiștilor din structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliștilor etc., cu privire la sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, acordat în prezent conform  Legii 153/2017, actualizarea normei lunare de hrană acordate personalului MAI, încadrarea unitară a personalului contractual din cadrul MAI, în grupe de muncă, acordarea unui supliment salarial pentru risc medical și angajaților din Ministerul Afacerilor Interne, aflați, încă din data de 16 martie 2020, în prima linie a combaterii și prevenirii efectelor pandemiei medicale, deoarece își expun zilnic sănătatea acestui pericol, prin prisma misiunilor efectuate și a contactului permanent cu diverse categorii de persoane, simptomatice sau asimptomatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here