Cadrele didactice din Olt, evaluate de elevi. Raport: Unii profesori „nu respectă drepturile elevilor”

La finalul primului semestru al acestui an școlar, Consiliul Județean al Elevilor Olt a demarat o acțiune ce avea să stârnească câteva controverse la nivelul unităților de învățământ: evaluare profesorilor de către elevi prin completarea unui formular anonim. CJE Olt: „Unii profesori nu au adaptat felul lor de a preda la cerințele și nevoile clasei, nu respectă drepturile elevilor și o bună parte din ei tind să mențină atmosfera din timpul orelor una rigidă, impenetrabilă, deloc maleabilă și destul de tensionată”.

Pentru prima dată, elevii au reușit să evalueze cadrele didactice, să inverseze rolurile, chiar dacă doar pentru o zi, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Olt.

„Având în susținere articolul 7, litera aa) din Statutul elevului, aprobat prin Ordinul Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice 4742/10.08.2016, prin care elevii au dreptul de a oferi feedback profesorilor de la clasă, unica structură de reprezentare a elevilor olteni a depus eforturi susținute pentru a asigura corectitudinea și obiectivitatea unui astfel de studiu județean.

În acest sens, reprezentanții elevilor din Olt au pus la punct un raport, ale cărui rezultate sunt îmbucurătoare, o dată prin prisma celor aproape 5000 de răspunsuri înregistrate din partea elevilor și încă o dată prin intermediul pozitivității din cadrul formularului. Această pozitivitate se adresează unui număr copleșitor de cadre didactice, feedback-ul acordat fiind, în procent de peste 80%, unul bun spre foarte bun.

În mod firesc, cum nimic nu este perfect, există câteva lacune când ne referim la relațiile dintre elevi și profesori, în special în domeniul comunicării, în urma centralizării rezultatelor, constatând că unii profesori nu au adaptat felul lor de a preda la cerințele și nevoile clasei, nu respectă drepturile elevilor și o bună parte din ei tind să mențină atmosfera din timpul orelor una rigidă, impenetrabilă, deloc maleabilă și destul de tensionată”, se arată în comunicatul CJE Olt.

Consiliul Județean al Elevilor Olt va remedia, în următoarea perioadă, neregulile sesizate în cadrul formularului de feedback, urmând a lua atitudine. Reprezentanții CJE îi îndeamnă pe toți elevii să nu rămână pasivi la abuzuri dacă acestea există, și să le sesizeze.

„Astfel cum am oferit explicații mai multor cadre didactice, prin intermediul feedback-ului nu se urmărește ierarhizarea profesorilor, precum nici atingerea demnității acestora, ci doar eficientizarea actului instructiv-educativ, lucru ce ar trebui să constituie un interes comun atât pentru corpul didactic, cât și pentru elevi”, a declarat Alexandru Drăghia, președintele Consiliului Județean al Elevilor Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here