Criza din Guvern continuă după demiterea lui Vlad Voiculescu. Cele 3 variante de rezolvare

Criza produsă în Guvern de demiterea lui Vlad Voiculescu ar putea fi rezolvată în următoarele zile.

Criză în Guvern. Desfăşurarea evenimentelor de vineri:

– în prima conferinţă de presă după demitere, Vlad Voiculescu l-a atacat pe premierul Florin Cîţu, calificând acţiunile acestuia drept “bătaie de joc” şi “o mizerie”

– între timp, Dan Barna ar fi discutat cu preşedintele Iohannis joi seară, iar acum USR şi PLUS negociază o nouă propunere pentru Ministerul Sănătăţii. USR îl susţine pe Adrian Wiener iar PLUS, pe Ioana Mihăilă.

– Premierul Florin Cîţu va susţine o conferinţă de presă la ora 14:00

În plin scandal, liberalii și reprezentanții USR-PLUS din Guvern au stat totuși, joi, la aceeași masă. A fost prima ședință de Guvern după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătații.Colegii de alianță i-au spus prim-ministrului că participă, pentru a-i demonstra că sunt responsabili. La final, vicepremierul Dan Barna i-a transmis însă, din nou, lui Florin Cîțu că alianța USR-PLUS nu îl mai susține. “Coaliția funcționează”, spune, chiar și în aceste condiții, șeful Guvernului.

Criza din Guvern după demiterea lui Vlad Voiculescu. Desfăşurarea evenimentelor de joi

Miniștrii USR-PLUS și-au ocupat locurile la masa Guvernului după ce miercuri au sabotat ședința ce fusese programată. Președintele USR a ținut să îi spună premierului Cîțu că prezența lor e un act de responsabilitate și i-a repetat că nu mai are susținerea formațiunii.

Florin Cîțu, premierul României: ”Vreau să le mulțumesc colegilor că au venit la ședința de guvern, deși ieri au zis că nu vin. E un gest de responsabilitate în pandemie, au făcut un pas important pentru a debloca situația. Coaliția funcționează”.

Cele trei variante de rezolvare a crizei din Guvern

Varianta 1. Liderii USR PLUS au condiționat rămânerea la guvernare de plecarea lui Florin Cîțu. O variantă deloc agreată de liberali, Cîțu având susținerea totală a partidului.

Varianta 2. Liderii USR PLUS au discutat și despre o situație extremă. Dacă PNL nu cedează și Florin Cîțu rămâne premier, ar exista posibilitatea – conform unor surse, ca parlamentarii USR PLUS să voteze o moțiune de cenzură depusă de PSD.

Varianta 3 ar fi calea de mijloc în această situație tensionată. Cum o parte dintre miniștrii USR nu vor să renunțe la portofolii, liberalii spun că vor discuta situația la rece, săptămâna viitoare, și îi așteaptă pe colegii din coaliție să propună un alt ministru al Sănătății. În caz contrar, Nelu Tătaru ar putea reveni în această funcție.

Premierul l-a acuzat pe Voiculescu că a sfidat Guvernul

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR: ”Ne vom înțelege în coaliție, am cerut întâlnire de urgență, dar se pare că pentru liberali așa e urgența. Florin Cîțu trebuie să plece, Ludovic Orban ar fi o variantă de premier mai bună decât Florin Cîțu, cu siguranță da”.

În ședința de partid de joi, Dan Barna le-a mărturisit colegilor de partid că nici el nu știuse că Vlad Voiculescu va fi demis.

Premierul ar fi acuzat că Vlad Voiculescu a sfidat guvernul organizând duminică declarații de presă la aceeași oră cu premierul, în alt loc.

Dan Barna i-ar fi propus lui Florin Cîțu o cale de mijloc. Să nu-l demită acum pe Vlad Voiculescu, dar să-i dea un ultimatum. Dacă în 30 de zile nu se schimba nimic la minister, atunci va avea argumente să-l demită.

Cum premierul nu a acceptat acest lucru, Barna a cerut ajutorul președintelui Klaus Iohannis, așteptând să fie chemat la Cotroceni pentru a media blocajul.

Cei de la USR PLUS se tem că o nouă revocare a unui ministru va putea fi făcută la fel, fără acordul lor. În tot acest timp, partenerii din UDMR au făcut apel la calm, spunând că țara nu are nevoie de o criză politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here