Postul Sfinților Petru și Pavel. Când începe și ce trebuie să facă toți credincioșii

În luna iunie are loc una dintre cele mai importante sărbători religioase. Este vorba de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Acest moment deosebit are loc pe 29 iunie. Nu toată lumea știe, însă, când începe postul dedicat acestora și care sunt regulile de urmat.

Luna iunie vine cu una dintre cele mai importante sărbătoari religioase. Este vorba de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel are loc pe 29 iunie. Înainte însă, creștinii trebuie să aibă în vedere că are loc postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Acesta va avea în anul 2021 o durată de doar șapte zile. El va începe pe data de 22 iunie, adică înainte de Duminica Tuturor Sfinților.

Postul Sfinților Petru și Pavel are o durată schimbătoare, în funcție de data Sfintelor Paști. În mod normal ar trebui să înceapă în ziua de luni, după Duminica Tuturor Sfinților. Atunci când Învierea este serbată mai târziu de 1 mai nu mai rămân suficiente zile pentru post. Pentru a rezolva această situație, Sfântul Sinod a hotărât în iunie 2015 că ”este necesară stabilirea unei perioade de minimum șapte zile pentru acest Post, chiar dacă, în baza calculelor oficiale el ar dura mai puțin de o săptămână”, după cum anunță basilica.ro

Pe ce dată începe postul Sfinților Petru și Pavel în 2021

Sărbătoarea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, este precedată de post pentru a fi cinstit cum se cuvine rolul pe care cei doi l-au avut în răspândirea creștinismului. În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, potrivit sursei citate, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea pentru post constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. Anul acesta, din cele 7 zile de post, 4 vor fi cu dezlegare la pește. Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente.

Pe 29 iunie îi sărbătorim pe Sfinții Petru și Pavel, zi în care peste 500.000 de români își serbează onomastica. Numele de Petre și Petra, cu diminutivele și derivatele care au decurs din ele, sunt de departe cele mai purtate de români.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here