Ultimele detalii despre certificatul verde de vaccinare! Când va fi lansat în România

Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu au prezentat ultimele detalii legate de implementarea certificatului de vaccinare anti – coronavirus în România.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti – coronavirus, medicul Valeriu Gheorghiță, și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Andrei Baciu, au susținut o conferință de presă în care au prezentat ultimele detalii legate de implemetarea certificatului verde digital în România.

Data oficială anunțată pentru lansarea certificatului verde digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene (UE) este 1 iulie. Chiar dacă mai multe state europene au început deja să elibereze astfel de documente, România va aștepta până luna viitoare pentru a lansa aceste certificate.

De unde poate fi descărcat certificatul de vaccinare?
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a anunțat faptul că certificatele de vaccinare vor fi eliberate de pe o platformă online care va fi dezvoltată până la sfârșitul lunii de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Platforma online este sigură, întrucât va fi securizată.

Fiecare document emis va fi unic. Autenticitatea documentului va fi dată de codul unic QR care va fi scanat de fiecare dată când vom călători în străinătate. Prin aces cod putem demonstra practic că ne-am vaccinat anti – coronavirus.

„Îl putem prezenta la punctul de trecere vamală pe hârtie sau pe telefon. Va avea acest cod QR care va fi scanat”, a explicat secretarul de stat Andrei Baciu, conform hotnews.ro.

Documentele sunt disponibile și pentru persoanele care doar s-au testat negativ pentru coronavirus. De asemenea, certificatul va putea fi folosit și de către persoanele care au avut coronavirus și s-au vindecat. Prin document, aceste persoane dovedesc practic că au căpătat anticorpi prin imunizare naturală, adică prin îmbolnăvire.

Certificatul verde de vaccinare va fi disponibil atât în format fizic, pe hârtie, cât și în format digital, pe telefon.

Prin implementarea certificatului verde digital de vaccinare va fi redată libertatea de mișcare a cetățenilor. Oamenii vor putea călători mai ușor în afara țării, fără să mai fie nevoie să fie respectate măsuri restrictive care implică carantina spre exemplu. Cu toate acestea, toate țările pot menține în continuare restricții de călătorie pentru cetățenii străini.

Sursa: ziareonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here