Cea mai mare deturnare de fonduri de după Revoluție! Comisia Europeană a întrerupt un program de peste un miliard de euro

Cea mai mare deturnare de fonduri de după Revoluție! Comisia Europeană a întrerupt un program de peste un miliard de euro, fonduri europene ce ar fi trebuit să finanțeze dezvoltarea comunităților din Tulcea și Delta Dunării și ridicarea nivelului de trai. 

Cea mai mare deturnare de fonduri de după Revoluție! Instrumentul ITI DD a fost conceput în timpul fostului ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru finanțarea dezvoltării comunităților umane din județul Tulcea, Delta Dunării.

O investigație de presă, cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii, a condus însă la întreruperea programului și declanșarea unei investigații a autorităților din România.

Comisia Europeană a întrerupt plățile din programul ITI Delta Dunării, mecanismul european de peste 1,1 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie cheltuiți pentru dezvoltarea comunităților din Tulcea și Delta Dunării și ridicarea nivelului de trai.

Autoritățile române investighează modul în care au fost cheltuiți banii europeni, susține Comisia Europeană.

Decizia Comisiei vine în urma unei investigații de presă care a arătat modul defectuos în care a fost cheltuită o mare parte din banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană.

”Autoritățile române investighează în prezent faptele și efectuează verificări suplimentare cu privire la presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE în cadrul mecanismului ITI Delta Dunării.

Pentru a se asigura că bugetul UE este protejat, în așteptarea ca autoritățile române să finalizeze evaluările, Comisia a emis o scrisoare pentru a întrerupe plățile legate de ITI Delta Dunării.

În cazul în care neregulile sau presupusa fraudă vor fi confirmate, autoritățile naționale și Comisia vor impune corecții financiare”, a declarat Veronica Favalli, ofițer de presă pentru Politica Regională și Reformele Structurale din cadrul Comisiei Europene, potrivit g4media.ro.

Instrumentul ITI DD a fost conceput în timpul fostului ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care câțiva ani mai târziu s-a întors în funcția de auditor al Curții de Conturi, unde ar fi trebuit să investigheze modul în care au fost cheltuiți banii europeni care au fost împărțiți chiar în timpul mandatului său de ministru.

Doar că Eugen Teodorovici și-a încheiat activitatea la 3 zile după publicarea investigației referitoare la modul în care a fost cheltuit miliardul de euro venit de la Uniunea Europeană.

Teodorovici susține că demisia sa nu are legătură cu publicarea investigației și că își dorea de mult să activeze în zona privată.

Totodată, Teodorovici critică în termeni duri modul în care au fost cheltuiți banii destinați mediului privat și spune că reprezintă ”cea mai mare deturnare de fonduri de după Revoluție”, pentru că banii veniți de la Bruxelles ar fi trebuit să se regăsească în comunitățile din Tulcea, nu în afara județului.

În context, trebuie precizat că un miliard de euro a fost împărțit de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice.

Banii au fost trimiși de Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here