Lupte la baionetă pe un patrimoniu uriaș: Marca și cramele Murfatlar. Lichidatorul a fost înlocuit de instanță

Lupte la baionetă pe un patrimoniu uriaș: Marca și cramele Murfatlar. Lichidatorul a fost înlocuit de instanță, fiind acuzat că a prejudiciat interesele creditorilor și a efectuat mai multe acțiuni în contradicție cu litera legii. 

Judecătorul sindic a sesizat Tribunalul Constanța cu privire la faptele lichidatorului. Prin urmare, acesta a fost înlocuit, în ciuda opoziției unuia dintre creditori, care l-a susținut până în ultima clipă.

La Constanța se duc lupte grele pentru obținerea mărcii și a cramelor Murfatlar. Lichidatorul Angelo Ion Florin, numit din voința unui singur creditor, a fost acuzat că și-a făcut de cap pe podgorie.

Instanța l-a înlocuit pe Angelo după ce a constatat că a blocat procedurile de recuperare a creanțelor de la unul dintre creditori, a nesocotit dispozițiile judecătorului sindic și a făcut cereri de renunțare la judecată fără aprobarea Adunării creditorilor.

Astfel, la Murfatlar se duce o lupta intensa pe obținerea mărcii Murfatlar și a cramelor SC Murfatlar România SA, după intrarea companiei în insolvență. Din martie 2012, de când a fost deschisă procedura de insolvență la cererea societății Murfatlar și până in prezent, s-a făcut tot posibilul din partea creditorilor, fiecare pe latura sa, să obțină câte o bucată din Murfatlar.

Iar rolul cel mai important pare că îl are lichidatorul judiciar, care în prezent s-a transformat în primadonă a dosarului nr. 2938/118/2012 aflat la Tribunalul Constanta, scrie luju.ro.

Aceasta după ce instanța s-a sesizat din oficiu cu privire la înlocuirea lichidatorului judiciar “Cabinet Individual de Insolvență Angelo Ion Florian” în cauza privind aplicarea procedurii insolventei debitoarei SC Murfatlar Romania SA, Curtea de Apel Constanta constatând ca lichidatorul judiciar “a manifestat o atitudine care a prejudiciat interesele creditorilor debitoarei”.

Istoria Murfatlar din punct de vedere al insolventei începe în 26 martie 2012, când, la cererea societății, s-a declanșat procedura insolvenței. La acea data, printre creditori se regăseau companii din grupul Murfatlar precum Omnilogic SRL Unipersonala, Gemarco Industry SRL, Euroavipo sau Compania de supraveghere IG SRL.

Ulterior, prin Sentința nr. 1659 din 23 noiembrie 2018, pronunțată de Tribunalul Constanta în dosarul nr. 2938/118/2012 s-a dispus intrarea în faliment a debitoarei SC Murfatlar România SA, fiind la acea data desemnat provizoriu un lichidator judiciar, respectiv Fair & Full Insolvency Consulting IPURL (care in trecut deținuse și calitatea de administrator judiciar), potrivit sursei citate.

Și de aici, atenție, căci la un an și jumătate de la hotărârea instanței, mai exact la data de 14 mai 2020, creditorul majoritar, Omnilogic SRL Unipersonala, reprezentată de administratorul Emil Badea, a decis înlocuirea lichidatorului judiciar provizoriu Fair & Full Insolvency Consulting cu lichidatorul judiciar “Cabinet Individual de Insolvență Angelo Ion Florian”, căruia i-a stabilit și un onorariu lunar fix în cuantum de 10.000 lei.

Omnilogic SRL Unipersonala a adoptat această decizie bazându-se pe faptul ca Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței (art. 19 alin. 2) îi dă posibilitatea ca, fara consultarea adunării creditorilor, să desemneze un administrator judiciar sau un lichidator judiciar.

Or, ținând cont ca Omnilogic SRL Unipersonala este înscrisă în calitate de creditor garantat cu o creanță de 74,4 milioane lei, reprezentând 52,8% din total masă credală, a dispus numirea lui Angelo Ion Florian în funcția de lichidator judiciar.

De la acel moment, în calitatea sa de lichidator judiciar la SC Murfatlar România SA, numit prin decizia societății Omnilogic SRL Unipersonala, Angelo Ion Florian ar fi trebuit să se ocupe cu recuperarea și distribuirea către creditori a sumelor în cadrul procedurii de faliment a companiei, ori să reîntregească patrimoniul societății cu activele pe care le deține.

Numai că lichidatorul judiciar Angelo Ion Florian s-a ocupat, potrivit Tribunalului Constanta:

  • cu ignorarea legii, mai precis a dispozițiilor art. 25 lit. d) din Legea 85/2006,
  • cu interpretarea după bunul plac a dispozițiilor date de judecătorul sindic,
  • cu prejudicierea intereselor unor creditori, prin încălcarea voinței exprimate de aceștia în cadrul Adunării creditorilor debitoarei SC Murfatlar România SA,
  • cu refuzul în repetate rânduri de a convoca adunarea creditorilor, dar și, atenție,
  • cu “temporizarea cauzelor prin care s-a urmărit anterior recuperarea creanțelor datorate de terți debitoarei Murfatlar Romania SA”
  • și cu formularea de cereri de renunțare la judecată, cereri care ar fi trebuit să fie formulate doar după consultarea organelor decizionale ale Murfatlar, respectiv Adunarea creditorilor.

Și de parca nu ar fi fost suficient, în noiembrie 2020, în calitate de lichidator judiciar, Angelo Ion Florian a formulat o cerere de repunere în termen pentru a formula recurs împotriva judecătorului sindic prin care ANAF a fost înscrisă la masa credală cu suma de 154 milioane lei, formulând inclusiv cerere de recurs și de aderare la recursurilor formulate de Omnilogic SRL și Gemarco Industry SRL, arată sursa citată.

Aceste grozăvii au fost și cele care au stat la baza sesizării din oficiu ridicate de judecătorul sindic Claudia Ionela Bojin de la Tribunalul Constanta în dosarul nr. 2938/118/2012 la termenul din 14 aprilie 2021, în care a dispus înlocuirea lui Angelo Ion Florian din calitatea de lichidator judiciar al debitoarei Murfatlar SA cu practicianul în insolventa Maestro SPRL, cu un onorariu la jumătate față de cel stabilit pentru Angelo, respectiv de 5000 lei.

Concret, în încheierea din 14 aprilie 2021 din dosarul nr. 2938/118/2012, judecătorul sindic Claudia Ionela Bojin de la Tribunalul Constanta deliberând asupra sesizarii din oficiu asupra înlocuirii lichidatorului judiciar, a reținut că lichidatorul judiciar Angelo Ion Florian “a manifestat o atitudine care a prejudiciat interesele creditorilor în prezenta procedură prin încalcarea voinței exprimate de aceștia în cadrul Adunării creditorilor debitoarei Murfatlar România SA din 4 septembrie 2020, prin care s-a aprobat Regulamentul de vânzare a bunurilor debitoarei”, precum și că a refuzat în mod repetat să convoace Adunarea creditorilor în vederea supunerii la vot a cererilor formulate de adjudecătarii bunurilor licitației desfășurate în data de 8.10.2020 – SC Andra International SRL și SC Vie-Vin Andra SRL, respectiv SC Selex Trading SRL, “aspect care a determinat temporizarea procedurii de faliment și înregistrarea pe rolul instanțelor a numeroase litigii”.

Un derapaj care a fost sancționat cu înlocuirea lui Angelo Ion Florian din procedura insolvenței de la Murfatlar Romania SA l-a reprezentat și faptul că acesta “a încălcat în mod voit dispozițiile art. 12 din Legea nr. 85/2006, respectiv caracterul executoriu al hotărârilor judecătorului sindic” de doua ori. Respectiv când a dat o interpretare proprie dispozițiilor judecătorului sindic în ședința din 13 ianuarie 2021 privitoare la modul de exprimare ce urmează să fie adoptat doar de către creditoarea BRD GSG SA, în sensul că în loc de “punct de vedere” să precizeze “vot”, dar și în 17 februarie 2021, când, deși a fost atenționat de instanță asupra acestor chestiuni, “a refuzat să stabilească rezultatul votului exprimat de creditori”.

Bașca, față de măsurile adoptate de lichidatorul judiciar Angelo Ion Florian și sancționate de instanță au fost formulate 10 contestații, fiind trasată prin dispoziția instanței sarcina lui Angelo Ion Florian de a stabili rezultatul votului exprimat în ședința din 17 februarie 2021 de Adunarea creditorilor debitoarei Murfatlar România SA: “Și de această dată lichidatorul judiciar încalcă în mod voit dispozițiile art. 12 din Legea nr. 85/2006, respectiv caracterul executoriu al hotărârilor judecătorului sindic”.

De asemenea, instanța a mai reținut și faptul că Angelo Ion Florian a înțeles să procedeze la efectuarea demersurilor pentru finalizarea procedurii de inventariere și preluare a bunurilor ce aparțineau Murfatlar abia după ce au fost stabilite termene ferme, sub sancțiunea amenzii în caz de nerespectare a acestora.

De precizat este că în prezent soluția Tribunalului Constanta a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, urmând ca instanța să pronunțe o soluție fata de înlocuirea lui Angelo Ion Florian din procedura insolvenței la Murfatlar Romania SA.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here