„Reverberații” nonfigurative pe simezele Galeriei „Artis” Slatina. În expoziție, patru artiști de excepție

O expoziție de artă vizuală nonfigurativă de forță, intitulată „Reverberații”, a fost vernisată, marți după-amiază, la Galeria „Artis” din Slatina a Muzeului Județean Olt, pe simeze regăsindu-se lucrări semnate de artiștii plastici Cristina Bacicu-Botez, Cătălin Podoleanu, Marcel Duțu și de regretatul Dan Vergiliu Dimulescu.

În deschidere a vorbit, despre fiecare dintre artiștii expozanți, pictorul Gheorghe Dican, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Râmnicu Vâlcea, curatorul expoziției, spunând că aceasta este una dintre cele mai bune pe care Galeria „Artis” le-a găzduit.

„Expoziția este una dintre cele mai bune expoziții pe care le am văzut eu în această galerie, și vă mărturisesc că am văzut foarte multe expoziții aici. Apreciez efortul pe care organizatorii îl fac pentru organizarea unor astfel de expoziții în acest spațiu. Expoziția de acum este una care face cinste oricărui unități artistice.

Din păcate, unul dintre cei ce expun astăzi a ținut să plece dintre noi și vă mărturisesc că a fost o pierdere pentru întreaga comunitate artistică din România, dar a fost o lovitură puternică pentru comunitatea artistică membră a filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, din care noi toți facem parte.

Deschidem o expoziție care cuprinde cei mai importanți artiști ai momentului din această parte de țară. O spun sincer pentru că nu e nevoie să aduc eu argumente. Argumentele sunt pe simezele acestei expoziții și sunt la îndemâna oricui, pentru că sunt extrem de sugestive. Sunt trei oameni în zona artelor plastice și aș putea începe cu buna mea prietenă Cristina Bacicu-Botez, pe care am descoperit-o după ani și ani, un artist complex, stăpân pe mijloacele de expresie, un artist care a studiat la celebra școală de la Cluj, care a făcut grafică dar care se exprimă în toate genurile la fel de performant.

De asemenea, lângă noi se află Marcel Duțu, un artist pe care de fiecare dată îl descopăr altfel și altfel, care se exprimă în zona nonfigurativă dar care nu a uitat motivul de la care a plecat și de la care pleacă atunci când ajunge la formele acestea nonfigurative de exprimare.

Cel mai revoluționar dintre membrii acestui grup l-aș putea numi pe Cătălin Podoleanu, care a trecut extrem de brusc dintr-o zonă de exprimare nonfigurativă, dar cu ușoare accente lirice, cu elemente de tip gestual, la acest tip de sinteză care mă duce cu gândul la Malevici (Kazimir Severinovici Malévici – n.r.), la suprematism, la mișcări din prima parte a secolului 20, care au dus forma până la celebra lucrare a lui Malevici „Pătratul alb pe fond alb”, au dus sinteza până acolo încât au eliminat tot ceea ce era de prisos. Fiind și cel mai tânăr dintre membrii grupului și pentru că a trecut așa de brusc dintre o parte în alta, e interesant de urmărit ce va face în viitor, care va fi următorul său mod de exprimare”, a vorbit Gheorghe Dican.

Despre regretatul Dan Vergiliu Dimulescu președintele UAP – Filiala Râmnicu Vâlcea a spus că forța sa artistică este granița dintre figurativ și nonfigurativ, lucrările sale nonfigurative păstrând date importante ale concretului care îl înconjoară pe artist.

Unitate în diversitate – este viziunea Cristinei Bacicu-Botez despre nou-vernisata expoziție.

„O expoziție vibrantă, cu culori foarte tari care încearcă să exprime și în aceeași măsură să incite, să șocheze poate, pe alocuri, deși, unitar, în acest substrat nonfigurativ ea este foarte nuanțată în ceea ce privește diferențele dintre personalitățile artistice care expun. Pentru că fiecare dintre cei patru artiști găsește o notă particulară, personală, originală, deosebită, în care să-și transpună gândurile, sentimentele, trăirile. Această unitate în diversitate face și forța acestei expoziții”, a subliniat artista.

Expoziția este și o încercare a celor trei expozanți prezenți la deschidere de a-l păstra viu în memorie pe colegul lor Dan Vergiliu Dimulescu.

„A fost un efort substanțial în ultima perioadă să adunăm aceste lucrări în această galerie, mai ales pentru al recupera pe domnul Dan Dimulescu, care cumva intră într-un mic con de umbră din cauza faptului că nu mai este printre noi, să încercăm să îl păstrăm alături de noi.

Este un succes al nostru, al celor din grupul care expune. Expoziția este și un mesaj pentru ceilalți colegi din Slatina, pentru că, în felul ăsta, putem face lucruri frumoase, indiferent pe ce palier funcționăm fiecare”, a spus unul dintre expozanți, Cătălin Podoleanu.

În cadrul aceluiași eveniment a fost lansat și un album care reproduce lucrări semnate de 53 de artiști plastici, membri ai UAP – Filiala Râmnicu Vâlcea.

„Acest album cuprinde 53 de artiști, membri ai filialei Vâlcea a Uniunii artiștilor plastici, dintre care fac parte și colegii noștri aici de față.

Este interesant ca el are o structură pe domenii de artă și ceea ce este important, ceea ce îl face mai special față de alte albume apărute, este în partea de artă religioasă”, a explicat Gheorghe Dican.

La eveniment au mai participat Mihai Ionescu, unul dintre cei mai importanți pictori de biserici în stil brâncovenesc, însoțit de soția sa, ceramista Irina Popescu, artistul plastic Claudiu Schiteanu, care în curând va deschide o expoziție la Slatina, dar și istoricul și realizatorul tv Aurelia Grosu.

Expoziția va rămâne deschisă pentru publicul iubitor de frumos până luna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here