Scandalos: Conducerea Liceului „Nicolae Titulescu” Slatina privează elevii de bursele de merit/ UPDATE

Un mare scandal se întrevede la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” din Slatina, unde conducerea a solicitat, în mod eronat, Inspectoratului Școlar Județean Olt burse de merit doar pentru 54 de elevi, deși la acordarea acestui merit aveau dreptul peste 1000 de elevi.  

Deja Consiliul Județean al Elevilor Olt a reacționat dur la ”profesionalismul” celor din conducerea unității de învățământ și spune că în această situație sunt mai multe școli.

„Consiliul Elevilor din Olt își exprimă profunda îngrijorare asupra faptului că sute de elevilor rămâne, și anul acesta, fără bursă de merit, fiind îndreptățiți din punct de vedere legal, din cauza ignoranței responsabililor de la nivel școlar.

Mai exact, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina, care a solicitat doar 54 de burse de merit pentru cei 1460 de elevi ai săi, iar acum au constatat că necesarul real este de 1079 de burse de merit, cu mult peste numărul transmis, din aceste considerente peste 1000 de elevi ar putea fi subiecții unei erori sau a unei rele-voințe a instituției menite să ocrotească drepturile acestora.

„Liceul solicită sprijinul și înțelegerea elevilor pentru a stabili, în Consiliul de Administrație, criterii specifice de acordare a burselor, însă, le învederăm, și pe această cale, că toți elevii cu media peste 8,50 trebuie să primească minim 100 de lei pe lună, conform HG 1064/2020 și că aceste criterii specifice nu pot să contravină criteriilor generale”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Olt.

Liceul cu pricina nu este singurul în această situație, lui alăturându-i-se mai multe școli generale din Slatina și din mediul rural. Mai mult, unele unități de învățământ nu au solicitat bursă pentru niciun elev.

Pe de altă parte, există și instituții de învățământ care au respectat, în integralitatea sa, solicitarea Ministerului Educației și au transmis date precise, care satisfac necesarul de burse, se mai precizează în comunicatul CJE. Printre acestea se numără Colegiul Național „Ion Minulescu”, cu 1309 burse de merit solicitate, și Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal, care a cerut 836 burse de merit.

„În mod firesc, unica mișcare de reprezentare a elevilor olteni a realizat propria investigație a situației de fapt și vom continua demersurile astfel încât astfel de greșeli alarmante să nu mai aibă loc, cu precădere atunci când vorbim despre încălcarea, fie ea voluntară sau involuntară, a legii”, se mai arată în comunicat.

Președintele CJE Olt, Alexandru Drăghia, spune că autoritățile centrale și Primăria Slatina au dat dovadă de o deschidere totală, așa că ceea ce aveau de făcut școlile era ceva foarte simplu, și anume de a centraliza, în cunoștință de cauză, necesarul și a face solicitările reale spre bugetul de stat.

„Îmi este imposibil, la momentul actual, să îmi imaginez vreo justificare validă pentru care unele instituții de învățământ nu au solicitat acești bani, care, în esență, aparțin elevilor”, a mai spus Alexandru Drăghia.

____________

După apariția acestui articol, CJE Olt a revenit cu un supliment de informație la comunicatul transmis:

„Pentru asigurarea principiului veridicității informațiilor în presă și a informării corecte a publicului, Consiliul Județean al Elevilor Olt face următoarele precizări:

În urma unei convorbiri telefonice cu reprezentanții Liceului Teoretic «Nicolae Titulescu», CJE Olt a primit asigurarea că aproximativ 400 – 500 de elevi vor beneficia de burse, anul acesta, în LTNT. Unitatea afirmă că 54 de elevi sunt cei care se încadrau în prevederile vechii Hotărâri de Consiliu Local al Municipiului Slatina, deși, criteriile generale există încă din 2011, iar reglementările locale s-au modificat între timp”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here